Meyveler ve Sebzeler Nasıl Yıkanmalı

Hepimizin tükettiği sebze ve meyvelerin bizlere sağladığı sayısız faydaları olduğunu biliyoruz. Peki bu sebze ve meyveleri tüketmeden önce nasıl yıkanması gerektiği hakkında uzmanların tavsiyelerini de dinliyoruz. Meyveler ve sebzeler nasıl yıkanmalı bu konuda neler yazılmış ve söylenmiş bakınırken Blogcu Anne blogunda bu konuya yer verildiğini gördüm. Ziyaretçilerimiz için faydalı olabilecek bir konu olduğu için burada sizlerle paylaşıyorum.

Meyve-sebzelerin üzerindeki kimyevi kalıntılar ve bunların nasıl giderilmesi gerektiği… Bir sürü şey duyuyoruz — yok kabuğunu soymak lazım, yok sirkeli suda bekletip sonra yıkamak lazım, vs.  Bir de piyasada sırf bunun için tasarlanmış, bitkisel konsantre ürünler var. Son zamanlarda markete her gittiğimde ……. markasına rastlıyorum ama almak açıkçası aklıma gelmemişti.

Ben genelde meyve-sebzeleri önce sirkeli suda bekletip sonra bol suyla yıkıyorum. Kabuğu soyulabilecek cinsten bir meyve ise (kendim öyle tercih etmesem bile) soyarak veriyorum.

Bu konuda benim çok faydalı bulduğum ve gıdalarda pestisit kalıntıları konusunda uzman bir kimyagerin “Meyve-sebzeleri yıkarken …….. ve benzeri ürünleri kullanmalı mıyız?” sorusuna verdiği cevabı, iznini alarak burada paylaşmak istedim:

Bu ürünleri incelediğinizde ürünün zaten sirke içeriğini mutlaka göreceksinizdir. Bahsi geçen diğer maddeler varsa bunların yüzde oranları zaten 1-2’yi geçmez. Ve zaten o maddeler pestisit dediğimiz tarım ilaçlarını da çözmez. En fazla yağ içeriği koyabilirler, o da bu yıkamanın ardından ürünü daha parlak göstererek aktif bir işleme tabi tutabildiğinize sizi inandırmak için yapılmalıdır… Yani ürünü tanıtırken bileşimi verilir ama bileşimdeki yüzde oranları verilmez… Bu yüzden siz önemli bir kimyasal bileşikle probleminiz çözdüğünüzü sanıyorken aslında sadece sirke satın aldığınızın farkında bile olmazsınız…

Kendi mesleki bilgilerime dayanarak size söyleyebileceğim şudur: Aldığınız sebze ve meyveleri akan su altında güzelce yıkadıktan sonra 10-15 dakika kadar sirkeli suda bekletip (hatta suya biraz sofra tuzu atın) sonra tekrar akan su altında yıkayın. Eğer salatalık, domates gibi kabuğu soyulabilecek bir sebze ise kabuklarını mutlaka soyun. Bu dediğim işlemleri yaparsanız bu tip ürünlere ekstra para vermenize gerek yok. Çünkü zaten güzelce yıkadığınızda pestisitlerin önemli bir kısmını yok ediyorsunuz. Sirke, diğer adıyla asetik asitli suda beklettiğinizde ise suda çözünmeyen diğer pestisitleri yok ediyorsunuz (tabi hepsi değil ama zaten sebze meyvelerde bir defada yüzlerce pesitsit kullanılmıyor); asetik asitle pestisitlerin suda çözünmesi için uygun pH düzeyini yakalıyor, tuz ilavesiyle de ortamı tamponlayarak pH seviyesini koruyorsunuz. Yani aslında yukarıda sıraladığım işlemlerle bizim laboratuarda yaptığımız sebze ve meyvelerden pestisitlerin ekstraksiyonu işlemini kabaca gerçekleştirmiş oluyorsunuz. Kabuğunu soyduğunuzda da yüzeyde birikmiş olabilecek pestisitlere kökten çözüm sağlıyorsunuz…

Zaten çoğumuzun önyargılı olduğu gibi Türkiye’de pesitisit-hormon kullanımı aslında sanıldığı kadar abartılı değil. Belli bir bitkisel hastalığa karşı kullanılan tarım ilaçlarının dozunu ayarlamada eğitimsizlikleri yüzünden çiftçiler abartılı miktarlar kullanabiliyor. Ama bunların neredeyse yüzde doksanını bu bahsettiğim işlemlerle yok edebilirsiniz.

Ürünleri mevsimine uygun zamanlarda alıp tükettiğinizde sizler için risk en aza iniyor. Bu yüzden bahsi geçen ürünlere bol bol paralar dökmeden önce araştırıp soruşturmaya çalıştığınız için sizi tebrik ederim.

Konuyla alakalı diğer bir konu da şu: Pestisit konusunda hassasiyet henüz antibiyotikler konusunda topluma çok yansımadı. Bence asıl problem bu… Yediğiniz tavuk- balık-bal gibi ürünlerde sağaltma maksadıyla kullanılan antibiyotikler aslında daha önemli bir sorun… Kullanılan antibiyotikler insanların kullandığından farklı değil ama biliyorsunuz antibiyotik direnci oluşumunda önemli bir etken.. Bu yüzden özellikle çiftlik balıklarını tüketmek yerine deniz balıklarını tercih edin ve tavuklarınızı da güvendiğiniz, bilinen markalardan seçiniz.

Yük. Kim. Ö. Gamze Okyay
Kaynak: http://blogcuanne.com/2009/06/22/meyve-sebzeleri-nasil-yikamali/

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir