Nane hakkında bilgi arayanlar için nanenin faydaları, nane çayı, nane yağı ve nanenin kullanım alanları ile ilgili bilgiler verilmiştir.
Hayatımızda önemli bir yer edinmiş olan hemen hemen her evde kullanılan bir bitkidir nane, bu yazımızda naneyi biraz daha yakından tanıma fırsatı bulacağız.
Nane hoş keskin kokulu yapraklara sahip, tüysüz gövdeli çiçekleri erguvan renginde bir bitkidir. Nanenin çok faydaları olduğunu söylersek yanılmış olmayız. Naneyi taze nane, kuru nane ve nane yağı olarak kullanırız. Bitkinin yaprakları serin bir yerde kurutularak kuru nane elde edilir.
Nanenin faydaları
Nane mide bulantısına ve kusmaya karşı iyi gelir. Ağrıyı giderici özelliğe sahiptir.
İştah açıcıdır.
Gaz söktürücü ve hazmı kolaylaştırıcı olarak etkisi vardır.
Kalbi kuvvetlendirici, çarpıntıyı gidiricidir.
Sinirleri sakinleştirerek vücuda rahatlık verir.
Grip, soğuk algınlığı ve öksürük üzerinde olumlu etkisi bulunur.
Anne sütünü artırmak için faydalıdır.
Ateşi düşürür.
Bağırsak kurtlarını düşürülmesinde de yardımcı bir bitkidir.
Nane hıçkırığı keser.
Baş ağrısı ve migren ağrılarını dindirmek için faydalıdır.
Nane koklamak iştahı kesmekte bir miktar faydası bulunur.
Nane mikrop öldürücüdür.
Şifalı olanı Mentollü nane (Mentha piperita) dır. Etkisi bakımından evlerde yemekler ve çorbalarda kullanılan nane ile aynı özelliklere sahip değildir.
Nane nelerde kullanılır?
Migrene karşı nane yağı
Baş ağrısı ve migren için; nane yaprakları sirke ile birlikte kaynatılıp biraz ılıklaşınca hazırlanan lapa temiz bir tülbentle başa sarılır.
Mentollü nane yağı koklamak basit baş ağrılarında migrene bağlı ağrılarını azaltıcı etkisi bulunmaktadır. Nane yağı ile şakakları ve alnı masaj yaparak ovalamak da ağrıların hafiflemesine yardımcı olmaktadır. Nane yağı yakıcı bir yağ olduğundan fazla kullanımı ve uzun süreler uygulanması önerilmez yakıcıdır cildi tahriş eder.
Karın ağrısı ve mide bulantısı için
Karın ağrısı ve mide bulantısı şikayetini hafifletmek için bir tutam nane yarım limonla birlikte bir cezvede bir miktar su ile 1 dakika kaynatıp 1 dakika ağzı kapalı demlenip günde 2-3 fincan bundan içilir. Bu ishale karşı da yapılabilir.
Hazmettirici ve gaz giderici olarak nane limon çayı
2 tatlı kaşığı kuru naneyi cam veya porselen bir demliğe koyunuz üzerine yarım litre kaynar su döküp 5- 6 dakika ağzı kapalı şekilde bekletin. Süzün ve içine 2 parça kabuğu ile birlikte limon dilimi ekleyin. Bu çay sağlığınız için faydalıdır.
Ağız kokularını gidermek için nane
Ağız kokuları için nane yaprakları ağızda çiğnenir.
Bağırsak kurtlarına karşı
Bağırsak kurtlarını düşürmek için aç karna 2-3 tutam nane yaprağı yenirse bu bağırsak kurtlarının düşürmede faydalıdır.
Nanenin safrayı artırıcı bir etkisi bulunur. Safre kesesi taşını eritebileceğinden safra kesesi taşı olan kişiler taşın idrar kanalını tıkama ihtimaline karşı dikkatli olmalıdır.
1 tatlı kaşığı kuru nane bir fincana konulup üzerine sıcak su eklenir. Ağzı kapatılan fincan 5-6 dakika bekletilerek demlenmesi sağlanır. Süzülür ve içilir. Nane çayı hazırlanırken kaynatılmaz.
En tesirli maddesi nane ruhudur. Nane ruhu güzel kokuludur. Nane yapraklarından elde edilen yakıcı lezzette sıvı olan nane esansına denir. Antiseptiktir.
Naneyi kimler kullanmamalı ve nanenin yan etkileri
Midenin üst kısmında kasları gevşettiği için reflü şikayeti olanlara nane çayı önerilmez.
Fazlası bulantı yapar.
Hamile bayanlar naneyi az yemelidir.
5 yaşından küçük çocuklara nane çayı içirilmemesi gerekir.
Nane çayı günde 3 fincandan fazla içilmemelidir.
Uzun süreler nane çayı içilmesi önerilmez.
12 yaşından küçük çocuklara nane yağı kullandırılmamalıdır.
Gebelik sürecinde nane yağı kullanılmaz.
Site içerisinde nane ile ilgili daha önceden neler yazılmış diye baktığımızda aşağıdaki başlıklarda nane hakkında bilgiler bulunmaktadır.
Mide bulantısına ne iyi gelir? (Burada mide bulantısı ile ilgili pek çok bilgi bulabilirsiniz)
Nanenin yararları ve zararları
Bir önceki konuda idrarın rengi nasıl olmalıdır? Sorusu hakkında önemli bilgiler veriliyor. Bu konuda bilgi sahibi olmak için okumanızı tavsiye ederiz.
Migren için nane papatya çayı
1 tatlı kaşığı tıbbi nane
1 tatlı kaşığı papatya
1 tatlı kaşığı kuşburnu
250 cc kaynar su
Sıcak suyun içinde demleyin. Papatyayı güvendiğiniz bir aktardan alın. Paketlenmiş olanı tercih edin. Papatyanın çok çeşidi olup zehirli olanları da bulunur.