Eğer kilo alamıyorum, ne yapmalıyım? Neler yemeliyim, nasıl beslenmeliyim diye soruyorsanız öncelikle bir doktora gitmelisiniz. Bir dahiliye uzmanına giderek neden kilo alamadığınızda dair, bazı hormanal ve biyokimyasal testler yapılır. Bu testler sonucunda herhangi bir hastalık varsa önce o hastalık tedavi edilmesi gerekir. Eğer bir hastalık yoksa ikinci aşamada bir diyetisyene başvurup kilo almanız için ondan sağlıklı beslenme önerileri alabilirsiniz. Yine vitamin ve mineral konusunda eksikleriniz varsa beslenme programınızda onlara da yer verilir. Dengeli ve sağlıklı bir şekilde kilo almanız sağlanabilir. Bütün bunlarla beraber kilo almak için düzenli bir egzersiz programına başvurabilirsiniz bunuda beslenme programı ile beraber yaparsanız çok daha iyi sonuç alabilirsiniz. Bunlar dışında yapabileceğiniz şeylerden bazıları öncelikle düzenli yemek yemeye başlamak, ikincisi çay, kahve içimini azatmak çünkü bu çay kahve metabolizmayı az da olsa hızlandırır ve sizin kilo almanızı engelleyebilir. Sigara içiyorsanız sigarayı bırakmak yine aynı şekilde kilo almanızı sağlayabilir. Çünkü sigara metabolizma hzını artıran bir faktördür. Sigara yaklaşık %10 oranında artırır. Sigara dışına en önemli faktörlerden biri egzersizdir. Eğer çok hareketli iseniz onu bir miktar azaltmanızda fayda vardır. Düzenli beslenmenin dışında dengeli beslenmek gene aynı şekilde önemlidir. Ayda 1 Ya da 2 kilo almak en sağlıklısıdır. Yani ayda 4, 5 kilo almayı hedeflememek gerekir. Yavaş yavaş kilo almak hem sağlıklı olur hemde gerçekten kalıcı olur. Vücudumuza herhangi bir zarar vermez. Çünkü kilo almakta ciddi profesonel destek gereken bir iştir. Kolesterolünüzün artmaması ve herhangi bir sağlık sorunu yaşamadan kilo almanız gerekir. Bu yüzden bilinçli davranmak gerekir.
Neden Kilo Alamıyorum, Nasıl Kilo Alınır?
Zayıflık dünyada çok görülen bir durum değil bir çok insanın şişmanlık ile ilgili sorunu bulunmaktadır. Normalde zayıflığın bir çok nedeni var. Bunların birincisi bazı hastalıklar zayıflamamıza yol açabiliyor. Bunlardan öncelikle ateşli hastalıklar mesela grip olduğunuzda kilo verebilirsiniz. İkincisi kanser , bağışıklık sistemini etkileyen hastalıklar kilo vermenize neden olabiliyor. Üçüncüsü metabolik yada hormonal problemler troid bezinin fazla çalışması hiper troid metabolizmanın hızlanmasına yol açacağı için kilo vermenize ve zayıflamanıza yol açabilir.
Bazı insanların metabolizmaları hızlı olduğu için kilo almakta zorlanırlar. Ve daha çok zayıf kalırlar. Ancak bu çok az görülen bir durumdur. Bu tarz insanlar %10 un altındır. Genelde kilo vermek isteyenler metabolizmamız yavaş işte bu nedenle kilo veremiyoruz şeklinde düşünme eğilimindedir. Ama metabolizması hızlı olan gerçekten yediği halde kilo alamayan insan sayısı çok azdır. Bu tarz insanların belirli özellikleri var. Birincisi gerçekten hareketli spor yapan yerinde duramayan insanlar, yapılan araştırmalara göre görülmüş ki gün içerisinde yaptığımız bacak sallama hareketi bile kilolu olmanızı olabildiğince önleyen ve uzun vadede ciddi kilo verdiren bir hareket o yüzden hareketli olmak en başta metebolizmamızın çalışmasına yol açan bir faktör ikincisi vücut yapısı hepimizin vücut yapısı çok farklı, aynı boyda aynı kilo da olup kas yapımız eğer daha fazla ise daha çok enerji harcayacağımız için kilo almakta zorlanabiliriz.
Çok Yediğim Halde Kilo Alamıyorum
Aşırı yemek yediğim halde kilo alamıyorum nedeni ne olabilir diye düşünüyorsanız?
Kilo almak için öncelikle bazal metabolizma hızının da belirlenmesi gerekir. Bazal metabolizma hızı vücüdumuduzun bir gün içinde yaktığımız enerjidir. Bunu bazı tartılar ölçebilir yada yine yağ ölçümü yapan cihazlar ölçebilir. Ortalama olarak kilomuza göre değişir. Kilo aldıkça bazal metabolizma hızı hızlanır, kilo verdikçe de azalır. Kilo almak istiyorsak bazal metabolizmanın üzerinde yani ondan daha fazla kalori almamız gerekir. Ortalama 1400 kalori bazal metabolizma hızımız varsa bunun üzerine en az 500 yada 1000 kalori ekleyeceğiz ki 2400-2500 kalori alacağız ki kilo almaya başlayacağız. Bazı insanlar yemek yiyorum ama neden kilo alamıyorum diye sorabilirler. Öncelikle yeterli yemek yiyip yemediklerini bilmemiz gerekir. Yeterli yemek yemesine rağmen bazı insanlar kilo alamayabilirler. Bunun altında öncelikle bazı hastalıklar yatar. Veya yiyen kişi çok fazla çay, kahve, sigara içiyordur. Çok hareketlidir o zamanda kilo almakta zorlanabilir.