Neden Kilo Alıyorum? Kilolardan Nasıl Kurtulurum?

Bu yazıda neden kilo alıyorum, kilolarda nasıl kurtulurum, kilo almanın nedenleri nelerdir, şişmanlık bir hastalık mı, nasıl zayıflanır, nasıl zayıflayabilirim, sağlıklı kilo nasıl verilir bu soruların yanıtları yer almaktadır.

Neden Kilo Alıyorum, Neden Kilo Alıyoruz?

Hayat geçmişte daha hareketli yaşanıyordu günümüzde ise teknolojinin gelişimesi ile birlikte hareketlerimiz çok azaldı. Artık hayatımızda uzaktan kumandalar, asansörler, yürüyen merdivenler, uzaktan kumandalar gibi hayatı kolaylaştıran bir çok alet bulunmaktadır. Bunlar bizleri daha hareketsiz yaptı. Çok yemesek dahi az hareket ettiğimiz için kilo almakta kaçınılmaz oluyor. Hatta bazı kişiler su içsem yarıyor diye yakınırlar.

Bir insanın metabolizması her 10 yılda bir 30 lu yaşlardan sonra yüzde 2 ile 4 arasında yavaşlıyor. Menopozdan sonra bu direk yüzde 8 ile 10 lara çıkıyor. Kadınlar kilo verme ve alma konusunda erkeklere göre daha risk altındalar.

Şişmanlığın Nedenleri

Herkesin metabolizması, genetiği ve hastalıkları birbirinden farklıdır. Şişmanlık fazla yemek yemek ile açıklanabilecek kadar basit değil. Şişmanlık obezite bir hastalıktır. Ve ilerleyicidir. Bu kontrol altına alıabilecek bir hastalıktır. Bir kere zayıfladım diye tekrar eskiye geri dönerseniz herşey yeniden başlayacaktır. Bir çok kişi şişmanlığı fazla yemek yeme olarak gördüğü için mucize diyetlerin peşinde koşuyorlar. Bu diyet yaptıkları sürede kilo verilse bile bıraktıklarında tekrar bu kiloyu geri alabiliyorlar. Fazla kilolu insanların hormonal dürütler nedeni ile yeme şekilleri farklı olabiliyor. Mesela vücuttaki yağlar arttıkça vücuttaki insülin hormonuda yükselmeye başlıyor. Bu hormon karbonhidrat alma isteği doğuruyor. Bu nedenle kişi her yemekten sonra tatlı hayali kuruyor. Ya da pasta, börek, kek, hamur işlerine çok düşkün oluyorlar. Dolayısı ile yeme alışkanlıkları bu doğrultuda değişmeye başlıyor.

İçtiğimiz şeylerde bizi şişmanlatıyor. Örneğin günde 5 bardak ve 2 şekerli bir çay içtiğimizde 1 küp şeker 20 kalori olduğuna göre toplam 100 kalori alıyoruz. Çaydaki şekeri de azaltmamız gerekiyor. 2 küp şeker yaklaşık 1 dilim ekmek demektir. Şeker yerine kullanılan tatlandırıcılarda kilo alınmasında dolaylı yoldan etkili oluyor. Tatlandırıcıların kalorisi yoktur ama çabuk acıktırır. Şeker yaşlandırıyor ve şişmanlatıyor. Beyaz şeker, esmer şeker fark etmez her ikisi de kilo aldırır.

Hızlı yemek de kilo aldırıyor. Çünkü beyin ile mide arasındaki iletişim yaklaşık 20 dakika da gerçekleşir. Hızlı yemek yenildiğinde beyin halen aç olduğunu düşündüğünden başka şeyler yemek ihtiyacı hissettirir. Yemeği yavaş yemek gerekir. Yemek yerken su içmek yeme hızını yavaşlatır. Su midede yer kaplayacağından doygunluk verir ve kabızlık çekenler de de katı gıdanın bağırsaklardan geçişini kolaylaştırır.

İnsülin yüksekliği kişide karbonhidrat ihtiyacını doğurur. Şişmanlığın bir çok nedeni bulunmaktadır. Genetik faktörler, hareketsiz yaşam, stresli yaşam ve  yeme alışkanlıkları gibi

Şişmanlıktan Nasıl Kurtulunur?

Yiyecekleri düşünerek tüketmek gerekiyor. Kilo sosyal yaşantımızı da etkiliyor. Ve İnsanların özgüveni azalıyor. Kilo, şişmanlık diğer bazı hastalıklarda olduğu gibi insanın canını acıtan bir hastalık olmadığından farkına varmazsınız. Her gün günde 1 kere büyük abdestinizi yaptıktan sonra tartılın ve bunu not edin. Örneğin 1o kilo verip sevinip tekrar yeme başladığınızda tekrar kilo alırsınız. Şişmanlık kronik bir hastalıktır.

Sürekli şişmanlığı düşünmek bile daha çok kilo alınmasına neden olabiliyor. Zayıflamak isteyen kişiler diyete başladıklarında önce ekmeği bırakıyorlar. Karbonhidrat denince ilk akla gelen besin ekmektir. Diyet yapan kişiler ekmeği kesip bu defa pilav, dolma, çorbada undan mercimekten yapılıyor bunlarda karbonhidrattır. Aslında ekmek yemek daha mantıklıdır çünkü diğer karbonhidrat içeren yiyecekler doyurucu olmadığından porsiyonlar daha da büyür. Ekmeğe göre de daha lezzetlidir. Ana yemek ile birlikte ekmek yediğinizde pilav, makarna, çorba ve tatlı gibi diğer karbonhidrat kaynaklarını almadığınızda daha çok doyarsınız ve daha az kalori alırsınız.

Kilo Vermek İçin Nasıl Beslenmeliyim?

Kilo vermek için nasıl beslenmeliyim bu konuda bilgi sahibi olmak için başlığa tıklayınız.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir