Oruç Tutarken Tok Kalmanızı Sağlayan Yiyecekler

Ramazanda tok tutan yiyecekleri, özellikle oruç sırasında acıkmak istemeyenler sıklıkla araştırmaktadırlar. Genel olarak sağlıklı beslenme sık aralıklarla az yemek olarak ifade edilmekte olsa da, ramazanda bu durum değişikliğe uğrayarak oruç süresi 15.5 saate kadar uzamaktadır. Bu durum ise beraberinde açlığa bağlı baş ağrılarını, anksiyeteyi, metabolizma hızının düşmesi ve dolayısı ile kilo almayı getirir. Ancak tüm bunlar, ramazanda tok kalmanın yollarının bulunmadığı anlamını taşımaz.

Ramazanda Tok Tutan Yiyecekler

Ramazanda tok kalmanın yollarından faydalanabilmek adına, sahur sırasında doğru besinlerin tüketilmesi çok önemlidir. Bunun için bol protein, lif ve suya yönelmek gerekir. Bu anlamda önerilen bazı yiyecek isimlerini şu şekilde özetleyebiliriz:

Yumurta: Genellikle sahurda kahvaltı yapılmaktadır. Bu sırada en kaliteli protein değerine sahip olan yumurtayı haşlayarak tüketmek, midenin uzun süre tokluk hissetmesini sağlayacaktır.

Tam Buğday Ekmeği: Ekmeksiz bir sahur düşünülemez. Ancak beyaz un ile yapılmış ekmek kısa süre içerisinde tokluk; ardından da yine kısa sürede açlık hissine neden olmaktadır. Tam buğday ekmeği ise içeriğindeki lif dolayısı ile midede uzun süre kalır ve sindirimi kolaylaştıran etkisi dolayısı ile diğer yiyeceklerin kolay sindirilmesini de olanaklı hale getirir.

Süt: Ramazanda tok kalmanın yolları arasında yer alan Kalsiyum ve D vitamini kaynağı süt, Protein içeriği dolayısı ile de tok kalmayı sağlayan etki göstermektedir. Sadece sahurda değil; iftarla sahur arasında da bir bardak olmak üzere günde toplam iki bardak süt içilmesi önerilmektedir.

Meyve: Muz, avokado gibi meyveler Triptofan içerikleri dolayısı ile tok tutma özelliği göstermektedirler. Bununla birlikte elma, insan vücuduna en yakın pH değerini içerisinde barındıran meyvedir. Meyveler içeriklerinde doğal şeker bulundurmaları dolayısı ile kan şekerinde hızlı iniş çıkışların önüne geçer ve tokluk hissi sağlamaları dolayısı ile sahur da dahil, günde 2 – 3 porsiyon tüketilmeleri önerilmektedir.

Ceviz: Yağlı tohum olması dolayısı ile ceviz ya da fındık, ramazanda tok tutan yiyecekler arasında yer alır ve bu etkiyi, diğer besinlerin mideden geçiş hızını yavaşlatarak gösterir.

Sebze: İçeriğinde bol miktarda mineral ve vitamin bulunduran sebzeleri sahurda mutlaka tüketmek ve lif içerikleri dolayısı ile tokluk hissi sağlamalarına olanak tanımak gerekir.

One Comment on “Oruç Tutarken Tok Kalmanızı Sağlayan Yiyecekler”

  1. MENEMEN TOK TUTAR VE BESLER’
    Sahurda tüketilmesi önerilen yiyeceklere de örnek veren Prof. Dr. Pehlivanoğlu, “Yumurta ya da yağ ile yapılan besinler son derece iyidir. Bunu peynir ile zenginleştirir veya sebzeler katarsak, Türk mutfağının geleneksel yemeği menemen yaparsak saatlerce tok tutacak ve kişiyi beslemiş olacak” diye konuştu.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir