İçinde bulunduğumuz Ramazan ayı, birçok güzelliği beraberinde getiriyor. Manevi açıdan insanların huzur bulduğu bu ayda tutulan orucun sağlık açısından faydaları bulunmaktadır. Bu yazımızda orucun sağlık açısından faydaları, orucun insan sağlığına faydaları, orucun vücuda faydaları gibi önemli soruları işleyeceğiz.
İnsanlar oruç tuttuğu dönemde genel olarak birçok faaliyetinde yavaşlık yaşamaktadır. Vücut ve sinir sistemi, yaşanan bu yavaşlık karşısında daha sakin bir hal almaktadır. Bunun temel sebebi, hareketlerin ve aktivitelerin azalmasıyla birlikte azalan adrenalin salgılamasıdır. Sıvı alımı az olan bu dönemde insanlarda tansiyon düşmekte ve dolaylı olarak damar sertliği azalmaktadır.
Bu dönemde kalp sağlığı da önemli oranda korunmaktadır. Günün ağır stresi altında kalan sakin vücut, akşamları ağır yemekler ile ciddi hasara uğramaktadır. Ayrıca, gün içinde yapılan dengesiz ve düzenli beslenme alışkanlığı kalp ve damar hastalıklarına, felce neden olur.
Orucun sağlık açısından faydaları, yararları nelerdir?
Oruç, başta mide olmak üzere, kalp ve damarları, dolaşım ve sinir sistemini korumamızı sağlayan bir dönemdir.
Orucun insan sağlığına faydalarını sıralamak gerekirse;
*Kalp, midenin az çalıştığı bu dönemde mideye kan taşıma görevini daha az gerçekleştireceği için daha fazla dinlenme fırsatı bulacaktır.
*Mide kasları çalıştığı dönemde aşırı yorulduğu için oruçlu olunan dönemde daha az iş yapacak ve daha az yorulacaktır.
*Mide zarı, zarar gördüğü dönemlere oranla oruçlu olunan dönemde kendini onarma imkanı bulacaktır.
*Vücut, daha dingin ve daha sağlıklı çalışacaktır.
Orucun vücuda faydaları
Oruç insan vücudu açısından çok büyük yararları olan bir eylemdir. Evet, bir eylem olarak tarif edebileceğimiz bu dönem başta karaciğer olmak üzere vücutta diğer dönemlerde çalışmaktan yorulan organların kendini yenileme fırsatı bulmasını sağlamaktadır. Orucun insan sağlığına faydalarını daha detaylı incelememiz gerekirse;
*Oruçlu olunan dönemde karaciğer hücreleri kendini yenileme fırsatı bulmaktadır.
*Karaciğer yağlanması oruç tutulan dönemde önemli oranda azalmaktadır. Kana salınan yağ, bu dönemde vücuttan daha hızlı atılmaktadır.
*Vücudun savunulmasında kullanılan globülinler ve albüminler daha az yük alan karaciğerden daha çok salgılanacaktır.
Orucun insan sağlığına faydaları arasında böbreklere de önemli katkıları bulunmaktadır.
Oruç tutulan dönemde kanda bulunan atık maddelerde azalma yaşanacak, dolaylı olarak böbreklerin daha az görev alması sağlanacaktır. Üre ve atıklar, böbrekler aracılığıyla daha kolay atılacaktır.
Ayrıca, vücutta yer alan tüm üretim sistemleri de bu dönemde dinlenme ve yenilenme imkanına kavuşacaktır.
Kimler Oruç Tutamaz
Orucun manevi ve sağlık açısından yararlarını yukarıda sıraladık. Bunca yararı olan orucun bazı durumlarda tutulması sağlık açısından ciddi sorunlara neden olabilir.
*Sindirim sistemi rahatsızlıkları bulunanlar,
*Mide ülseri olanlar,
*İshal sorunu yaşayanlar,
*Kanamalı kolitler,
*Kalp hastaları,
*Kanser hastalarının oruç tutması tavsiye edilmez.
*Diyabet hastaları, ramazanda oruç tutup tutamayacaklarına doktorları ile konuştuktan sonra karar vermelidir.