Bilimsel adı Urtica dioica olan ısırgan otu günümüzde birçok ilaç içerisinde ticari olarak kullanılmaktadır. Avrupa, Kuzey Amerika, Asya’nın soğuk bölgeleri ve Kanada’nın bazı bölgelerinde yetişen bitkinin boyu 1 metreye kadar ulaşabiliyor. Yaprakları koyu yeşil ve tırtıklıdır. Haziran’dan Eylül ayına kadar çiçek açan ısırgan otunun yaprakları üzerinde ince tüyler vardır. Bu yapraklar cildi tahriş eden kimyasal maddeler içeriyor. Bu sebeple ısırgan otuna dokunmak oldukça acı vericidir. Isırgan otu, çıplak el ile dokunulduğu zaman kaşındırıcı özelliğini ortaya çıkaran bir bitkidir. Ancak bu kötü huyunun yanında pek çok da iyi huyu vardır. Isırgan otu, yıllardır sağlığa faydalı olması nedeniyle birçok ülkede kullanılmaktadır.
Isırgan otu, aslında çok eski dönemlerde de çok ünlü bir bitkiymiş. Vikingler, ısırgan sapları taşımanın, insana cesaret, güç ve direnç kazandırdığına inanırlarmış. M.Ö. 1. yüzyılda Latin şairi Ovidius “Ars Amatoria” adlı eserinde ısırgan otu içeren bir kuvvet macununun reçetesini vermiş. Birçok hastalığın tedavisinde yardımcı ve alternatif olarak kullanılan ısırgan otu, iyileşme sürecini olumlu yönde etkilemektedir
Isırgan otunun yaprakları asit formik yönünden çok zengindir ve dokunduğumuzda elimizi yakan sıvı, aslında ısırgan otunun değerli özsuyudur. Isırgan otu ayrıca demir ve magnezyum içeriyor. Isırgan otunda, yoğun C vitamini, A ve B vitaminleri, kalsiyum, pek çok mineral ve tuzlar da var.
Isırgan Otunun Faydaları:
- İdrar sorunu olan kişilerin derdine devadır
- Anemi tedavisinde kullanılan ilaçların yanına ek ürün olarak kullanılabilir
- Şifalı otların başını çeken ısırgan otu kanser hastalığını önler ve kişilere sağlıklı yaşamın kapılarını aralar
- Vücutta oluşan şişkinliği giderir ve gaz problemine iyi gelir
- Kolesterol ve tansiyon problemi olan kişilerin her gün çayını tüketmesi halinde sorunu ortadan kaldırır
- İçerisinde yüksek miktarda demir vitamini bulunduğu için demir eksikliği yaşayan kişilerin sorunlarını giderir
- Sindirim sisteminde olumlu etkiler yaratır ve diğer pek çok organı temizler
- Artrit semptomlarını hafifletir ve enfeksiyonlara karşı direnç kazandırır
- Regl döneminde görülen gerginliği ve kasıklar da oluşan ağrıyı giderir
- Özellikle lohusalık döneminde çayı ve yemeği sık, sık tüketilmelidir. Ciddi derece de süt yapan bu ot aynı zamanda sütün kalitesini de artırmaktadır
- Cinsel iktidarsızlık çeken kişilerin sorunlarını giderir
- Böbrekleri temizler ve karaciğerin yenilenmesinde fayda sağlar
- Öksürük problemini olan kişilerin düzenli olarak ısırgan otu kullanması halinde sorunu giderir
- Soğuk algınlığına karşı oldukça etkilidir ve bağışıklık sistemini de kuvvetlendirir
- Şeker hastalığı ve romatizma sıkıntıları olan kişilerin sürekli kullanması halinde bitkinin içerisinde bulunan etkili maddeler şifasını gösterecektir
- Ergenlik sürecinde çıkan sivilceleri iyileştirir ve ödem söktürür.
Bitkinlik ve kuvvetsizlik durumlarına karşı iyi gelir
Kandaki şeker düzeyini dengeleyen bu bitki aynı zamanda da kanı temizler
Kabızlık sorunu çeken kişilerin çayını hazırlayıp aç karnına içmeleri halinde sorunu ortadan kaldıracaktır
Egzama, bahar nezlesi ve alerjik durumlara karşı hem önleyicidir hem de iyileşme sürecini hızlandırır.
Isırgan Otu Çayı Nasıl Yapılır?
Isırgan otu çayını iyice demlemeden içmek, mide ağrısına ve boğazda kaşıntıya sebep olabilir. Isırgan otu yaprakları açık bir yara üstünde kesinlikle kullanılmamalıdır. Ayrıca regl döngüsünü değiştirebileceği için hamile kalmak isteyen kadınların kullanması pek tavsiye edilmez. Sürekli kullandığınız bir ilacınız ve rahatsızlığınız varsa doktorunuza sormadan, danışmadan kullanmamak gerekir.
Isırgan Otu Yaprak Çayı: Bir tatlı kaşığı ince kıyılmış ısırgan otu, orta boy bir su bardağı dolusu kaynar suyla haşlanır, 5–10 dakika demlendikten sonra süzülür. Günde 2–4 bardak yeni demlenmiş çay aç karnına veya öğün aralarında tatlandırılmadan içilir. Kokusunu veya tadını rahatsız edici bulanlar çaylarına biraz nane ilave edebilirler.
Isırgan Otu Kök Çayı: Bir tatlı kaşığı ince kıyılmış kök, bir su bardağı dolusu soğuk suya eklenir, hafif ısıda kaynama derecesine getirilir, 4–5 dakika kaynadıktan sonra, ateşten indirilip 5–10 dakika demlendirilir ve süzülür. Günde 3 bardak taze demlenmiş çay soğutulmadan içilir.
Isırgan Otu Tohum Çayı: Havanda hafifçe ezilmiş bir tatlı kaşığı tohum, orta boy bir su bardağı dolusu kaynar derecede sıcak su ile haşlanır, üstü kapalı olarak 8–10 dakika demlendikten sonra süzülür. Günde 2–3 bardak taze demlenmiş çay, yemeklerden yarım saat önce soğutulmadan içilir.
Isırgan Otunun Saçlara Faydası
Saçlarınız; ince telliyse, dökülüyorlarsa, yıpranmış görünüyorlarsa, ısırgan otunu denemelisiniz. Aşağıdaki tarifi düzenli olarak uyguladığınızda bir hafta içerisinde saçlarınız eski sağlıklarına geri dönmeye başladığını ve hatta dökülmenin durduğunu görebilirsiniz. Bir kaç ay düzenli uyguladığınızda ise dökülen saçlarınızın yeniden çıkmaya başladığını görebilirsiniz.
2 sap ısırganı, sapları ve yaprakları ile birlikte, bir kaba koyup, üzerine 1 su bardağı kaynar su ekleyip birkaç dakika kaynatın. Daha sonra 10 dakika demleyip suyunu süzün; bu suyu saç diplerinize parmak uçlarınız ile masaj yaparak yedirin.
Isırgan otunun zararları
Kalp ve böbrek yetersizliği olanlara, ödem olanlara, küçük ve büyük kan basıncı olanlara sakıncalıdır. Fazlası hamilelere sakıncalıdır.
Profesör Dr. İbrahim Saraçoğlu’nun ısırgan otu ile ilgili bir uyarısı bulunuyor.
“Isırgan kemik erimesini hızlandırmaktadır. Herhangi bir nedenle ısırgan çayı veya ısırgan tohumu kullanıyorsanız ve normalde osteoporoz (kemik erimesi) şikayetiniz varsa, ısırgan tüketmeyiniz.“