Panik atak, panik bozukluk olarak da tarif edebileceğimiz, çeşitli psikolojik ya da fizyolojik rahatsızlıklar nedeniyle ortaya çıkabilen, toplum içerisinde pek görülmeyen ya da fark edilmeyen bir rahatsızlıktır. Panik atak sırasında kişilerde yoğun sıkıntı, kaygı, baskı, bunaltı ve korku görülebilmektedir.
Panik atak ya da panik bozukluk sırasında kişiler daralmaya ve nefes alış verişlerinde zorlanmaya başlar. Korkunun sarmasıyla birlikte ölüm korkusu hissi ortaya çıkar. Psikolojik bir rahatsızlık olarak da tarif edebileceğimiz bu durum kişilerin sosyal yaşantısını olumsuz etkilemektedir. Bu yazımızda panik atak nedir, panik atak belirtileri, panik atak nasıl anlaşılır gibi konulara değineceğiz.
Panik atak nedir?
Yukarıda kısaca panik atak nedir konusu hakkında bilgi vermeye çalıştık. Bir korku hali olarak da tanımlayabileceğimiz panik atağın belirtileri aşağıda yer almakta.
Panik atak belirtileri, panik atak nasıl anlaşılır?
Panik atak belirtilerinden önce panik atak türleri hakkında bilgi vermek gerekirse;
1) Ani ataklar: Nedensiz aniden ortaya çıkan ataklardır.
2) Duruma bağlı ataklar: İçerde bastırılmış bir korkunun ortaya çıkması ya da sevilmeyen bir nesne ile karşılaşılması durumunda ortaya çıkan ataklar.
3) Durumsal yatkınlık nedeniyle ortaya çıkan ataklar: Bu gibi durumlar ise genellikle korkulan ya da rahatsızlık duyulan bir eylem sırasında görülüp eylem sona erdiğinde geçebilmektedir.
Panik atak belirtileri nelerdir?
* Çarpıntı, daralma, kalp atışlarını hissetme, göğüste aniden ortaya çıkan ağrı ve basınç.
* Terleme ve üşüme hissi.
* Titreme, sarsılma hissi.
* Nefes almakta zorlanma, daha derin nefes almaya çalışma.
* Mide bulantısı, karın ağrısı ve şişkinlik.
* Metafizik duyguların ortaya çıkması, olmayan şeylerin yaratılması ya da varmış gibi davranışması.
* Çıldırma korkusu,
* Vücudun çeşitli yerlerinde uyuşma ve karıncalanma en sık görülen belirtiler arasında yer almaktadır.