Kanal D de yayınlanan Doktorum programına konuk olan Prof. Dr. Kenan Demirkol bugün şeker, tuz ve un, yağ tüketimi ile ilgili çok değerli bilgiler verildi. Sağlığımızı geleceğimizi etkileyen bu önemli uyarılara dikkat etmeliyiz. Prof. Dr. Kenan Demirkol çıktığı her programda bizi uyarıyor. Yediklerimiz, içtiklerimiz çok önemli araştırıldığında bazı hastalıkların nedeninin yanlış beslenme olduğu ortaya çıkıyor. Beslenirken dikkat etmeniz gereken hususlar ise şöyle;
Hastalıkların nedeni beslenme mi? Prof.Dr.Kenan Demirkol Açıklıyor.
Şeker vücudu nasıl paslandırıyor?
Meyve çok sağlıklı fazla yenirse zararlıdır. Neyi, ne kadar yediğinizi düşünün. Bol sebze yiyin meyve bol yenirse meyvenin içinde şeker olduğunu unutmayın. Meyve den şekerden uzak durmaya çalışın hiç mi meyve yemeyeceksiniz tabi ki hayır. Daha az meyve, daha çok sebze yiyin.
Fruktoz yedikten sonra
Hiç şeker eklenmemiş sıkma 1 bardak nar suyu veya portakal suyunda ne kadar şeker vardır?
Diyelim ki yağlı bir et yediniz üzerine de 1 bardak portakal suyu içtiniz o portakal suyundan aldığınız 50 gr üzerindeki şeker yağdan aldığınız kolesterolü oksitleyerek damar sertliğine yol açıyor. Portakalı tek ve meyve olarak yemeliyiz meyve suyu içmek isteniyorsa sebze suyu katılarak içilmeli hazır meyve suyu da hiç almayın. Bazı meyve sularına daha tatlı olması için elma suyu ekleniyor. Elma fruktoz dan zengin bir meyvedir. Fruktoz ve Glikoz 2 ana temel şekerimiz dir. Glikozun dilde bıraktığı tatlılık düzeyi düşüktür. Fruktoz daha tatlı ve lezzetli gelir. Fruktoz biliyormusunuz yedikten sonra büyük bir kısmı karaciğerde yağa dönüşür. Hangi yağ trigliseridlere kimdir bu trigliserdler kolestrolü oksitleyerek damar sertliği yağlardır.
Kolesterol olmasa hiçbirimizin hormonu olmazdı. Bütün hormanlarımızın hammaddesi kolesterol dür. Ama biz kolesterolü oksitlersek o zaman damar sertliği olur.
1 Bardak meyve suyunda en az 14 şeker vardır. Evde hazırlasanız da aynı şekilde bazı meyve sularına daha şekerli olsun diye elma suyu eklenir. Fruktoz aldıktan sonra meyve şekeri karaciğerde yağa dönüşür. Meyve şekeri karaciğerde yağa dönüşür. Kolesterol zararlı bir madde değildir. Kolesterol oksitlenirse zararlı olur.
Günde 30 gr şeker hakkımız var. Ya da diğer ifadeyle 15 gr dan fazla fruktoz yememeliyiz.
Bu 30 gramı üzüm, muz, incir olarak düşünürsek toplamda 200 gr hakkımız var. Başka hiçbir şekilde şeker almadıysanız. Diyelim ki kahvaltıda bal yediyseniz o zaman bunu düşmeniz gerekir. Bal antioksidan içerir iyidir ama az yerseniz iyidir. Günde 1 tatlı kaşığı bal yemeniz gerekir.
1 tatlı kaşığından fazla bal yemeyin. Bal da şeker içerir. O bir tatlı kaşığı balı günlük tüketmeniz gereken şekerden düşeceğiz.
Toplam 30 gr şeker 8 adet kesme şekeri yapar. 2 kesme şekerli 4 çay içtiğinizde o gün artık meyve yeme hakkınızda kalmıyor.
Kayısı orta şekerli dir. 8 tane kuru kayısı yerseniz artık şeker alma hakkınız kalmıyor.
Mevsiminde çilek ve böğürtlenden günde yarım kilo yenilebilir ama başka bir şeker alınmadıysa
Büyük bir nar yediyseniz artık başka meyve yeme hakkınız kalmıyor.
Bir meyveden aşırı yemeyin.
Limonda da şeker vardır. Portakalın yarısı kadar limonda da şeker var.
Şeker vücudu paslandırıyor.
Çay içmek zekayı etkiliyor mu?
Hastalıkların %30 unun altında beslenme yatıyor.
Anne Sütünün Gelmesi İçin:
Süt veren anneler bol protein alıp su içtiğinizde sütünüz gelir. Bol su demek küçük abdestinizin sarı olmayacak şekilde olacak buna göre su içeceksiniz. İdrarınız berrak gelene kadar su içmelisiniz. Eğer sabah kalktığınızdaki idrarınız koyu ise yatmadan önce 2 bardak su içerek yatın.
Bugün yeni doğan çocuklar dahil her 8 kişiden biri şeker hastası ise bunun sebebi olmalı dünyada 350 milyon şeker hastası var.
Şeker hastalığının bu kadar çok olmasının nedeni ne olabilir düşündünüz mü? Artık çocuklar bile şeker hastası
Mısır şurubu şerbetindeki tehlike buradaki şeker çok hızlı emiliyor. Mısır şurubunda glikoz ve fruktoz ayrı olduğundan vücud bunu ayırmaya uğraşmadığı için hızlı emilir.
Toz şekerde de yarı yarı ya fruktoz ve glikoz var. Mısır şurubunda %42 glikoz %58 fruktoz var ancak mısır şurubundaki şeker birbirinden ayrı bu nedenle çok daha hızlı emilerek %30-%40 daha şişmanlığa yol açıyor. Toz şekerde glikoz ve fruktoz birbirine bağlı olduğu için vücut onu ayırmak ve emmek için enerji harcıyor.
Karın tipi şişmanlığa yol açıyor. Karın tipi şişmanlık karaciğer kanseri, kalp hastalığı, şeker hastalığının temelinde karın tipi şişmanlık vardır.
5 çeşit gıda boyası özellikle kırmızı ve sarı renk gıda boyaları dikkat eksikliğine yani otizme yol açabiliyor.
Hangi Tür Tuzu Tercih Etmeliyiz?
Tuz nelerde var. Rafine tuz, kaya tuz, himalaya tuz bu 3 tuz
Himalaya tuzunun normal sofra tuzundan hiç bir farkı yok piyasada iyotsuz tuz bulmak zor olduğu için himalaya tuzu iyotsuz olduğundan kullanılabilir. Herkes iyotlu tuz kullanmamalı. İyot almamak için himalaya tuzu alınabilir. İyot eksikliği olmayan bölgedeki insanlar için içme suyunda sebzesinde iyot eksikliği olmayan bölgeler için fazla iyot aldığında haşimato hastalığı inanılmaz arttı.
İstanbul’da iyotlu tuz kullanmanın anlamı yoktur.
İnsan hiç şeker almadan yaşayabilir şekeri dışardan almamıza gerek yoktur. Hiç şeker almadan yaşayabiliriz. Beynimiz enerji kaynağı olarak glikoz kullanıyor ama o glikozu vücudumuz kendi yapıyor. Bunu dışarıdan almak zorunda değiliz. Proteinden ve yağdan vücut beynin ihtiyaç duyduğu glikozu üretebiliyor. Şeker bir gıda maddesi değildir.
Tuz gereksinimimiz vardır. Tuzlu fıstığın kabuğunu soyup tüketmek gerekir. Bütün çerezler içinde fıstık bunun içindeki bir yağ asidi çok sağlıklı değilidir. Fıstığa çok rağbet etmeyin bunun içindeki bir yağ asidi kalbi etkileyebilir. Aşırı fıstık kalp krizi nedeni
Tuzu alırken açırıya kaçmayalım.
Günlük ne kadar tuz tüketmeliyiz?
Tuz sağlık için gerekli bir madde fakat belli bir miktarı geçmemek kaydıyla. 3-6 gram tuz tüketmek sağlıklı bir kişi için normal. Fakat günlük yaşamda ortalama olarak bunun üç katı yani 7-15 gram tuz tüketiyoruz.
Tuzu azaltmak için hazır gıdalardan uzak durun.
En Sağlıklı Un Türü Hangisidir?
Tam buğday unu sağlıklıdır. Ancak kaba öğütülmüş olan tam buğday unudur. Taş değirmeni unu en sağlıklı olan un dur. Unu ne kadar ince öğütürseniz o kadar hızlı nişasta şekere dönüşür ve o kadar hızlı bir insülin yanıtı alırsınız.
Buğday bir bütün olarak ekmeğe girmelidir. Tam buğday unu sağlıklı dır. Böreklik un diye satılan bir un sağlıklı değildir. Simsiyah ekmek doğal değildir. Simit alırken pastane simidi değil sokak tipi simit alın.
En Sağlıklı Yağlar Hangileri?
Margarin trans yağ içermiyor diye satılıyor ama ısıtıldığında trans yağ asidi oluşur. Trans yağ asidi de kolesterolü oksitleyerek damar sertliğine yol açar.
Günümüzde tereyağı margarinden farksız durumda biz besinlerimizden sadece omega 3 ihtiyacını karşılamak için hamsi yemeliyiz. Atalarımız inekten alıyordu omega 3 ü, cevizdeki omega 3 bitkisel olduğundan çok fazla yendiğinde
Fındık yağı kimyasal olarak zeytinyağına benzer fakat rafine edildiğinden olumlu etkisi gider.
Ayçiçek yağı, mısır özü yağı rafine edilmiş yağlar dır. Omega 6 yönünden zengin yağlardır. Halbuki fındık yağı omega 9 dan zengin bir yağdır. Fındık yağı zeytin yağına çok benzer ama üretim tekniği ve rafine edildiğinden rafine zeytinyağı ile eş değerdir. Halbuki sızma zeytinyağı sıktığınız zaman yağı çıkıyor. Kullanabileceğimiz en sağlıklı yağ şuan da budur. Bugün ayçiçek yağı, soya yağı, mısır özü yağı meme kanserinden, bağırsak kanserinden sorumlu tutulan yağlardır.
En sağlıklı yağ şuan sızma zeytinyağıdır. Daha az yağ kullanın ama zeytinyağı kullanın zeytinyağının bozulmaması için koyu şişede olmalıdır. Zeytinyağı mutlaka şişe koyu renkte olmalıdır. Zeytinyağı koyu renk şişede ışık geçirmeyen şişede satılmalı asla plastik şişede yağ almayın. Vücudumuzdaki yağların oksitlenmesine karşı en iyi koruyucu E vitaminidir. Zeytinyağı da E vitamin yönünden çok zengindir. Hem kendisinin bozulması engelleniyor hemde bize fayda sağlıyor. E vitamini ışığa duyarlıdır açık renk şişede aldığınız zaman artık içinde E vitamini olmuyor. Zeytinyağı mutlaka koyu şişede satılmalıdır.
En iyi yağ merada otlayan hayvandan elde edilen tereyağıdır. Hayvan merada otlarsa omega 3 ten zengin, doymuş yağ asidinden fakir vitaminden zengin bir süt ortaya çıkar. Ama hayvana pancar küspesi, mısır silajı yedirirseniz şeker hastası olan hayvanında yağ asidi aterojenik doymuş yağ asidinden zengin olur bütün doymuş yağ asitleri zararlı değil dir. Doğada 40 çeşit doymuş yağ asidi vardır. 3 tanesi sadece zararlıdır. Niye bu 3 tanesi sadece kolesterolü oksitleyebiliyor.
Çiftlik balığı değil doğal ortamda yetişen balık yiyin. Şuan sadece balıktan omega 3 alabiliyoruz. Ceviz yiyin omega 3 alın burada şunun bilinmesi gerekir. Cevizdeki omega 3 bitkisel omega 3 tür. Bitkisel omega 3 ün hayvansal omega 3 e dönüşümü insan vücudunda 7 ye 1 dir. 7 gr omega 3 almanız gerekiyor ki cevizden buda 1 gr hayvansal omega 3 etsin yani her gün 1,5 kilo ceviz yemeniz lazım omega 3 ihtiyacını karşılamak için ceviz yiyerek omega 3 ten almış olmazsınız. Omega 3 ün esas kaynağı yeşilliktir. Hayvan bunu çok kolay omega 3 çevirebiliyor. Biz çeviremiyoruz o yüzden biz 15 kg marul yiyip omage 3 alacağımıza o 15 kg marulu ineğe yedireceğiz ve biz ineği yiyeceğiz.
Yumurtada kolesterol çoktur doğru ama damar sertliğine yol açmaz. Çay çok iyi bir antioksidandır. Bitkisel demirin emilimini engeller. Kabızlık yapabilir. Kabızlık çekenler çay tüketimine dikkat edilmelidir.
Omega-3 kaynakları hayvansal ve bitkisel olmak üzere ikiye ayrılıyor. İnsan vücudunun günde 1-1,5 gr. hayvansal Omage-3’e ihtiyacı vardır. Hayvansal Omega-3 kaynakları arasında, ilk sırada yumurta yer alıyor. Her gün bir yumurta Omega-3 ihtiyacının büyük bölümünü karşılar.
Eğer bulunabilirse tabiki doğalı tercih edilmeli. Ancak büyük şehirlerde marketlerde ambalajlı satılan, doğal yemle beslenmiş ve Omega-3 açısından zenginleştirilmiş yumurtalar alınabilir. Ben de bu yumurtalardan yiyorum.
Balık… Haftada 3-4 defa balık yiyerek hem sağlıklı beslenmiş, hem de Omega-3 ihitiyacımızı karşılamış oluruz.
Özellikle küçük balıklar tercih edilmeli, çünkü büyük balıklar denizlerdeki ağır metaller açısından risk içeriyor. Balığı ayçiçeği yağında kızarttığımız zaman, balıktaki Omega-3 yok oluyor! Sadece ve sadece zeytinyağı ile kızartılmalı.
Zeytinyağı ısıya dayanıklıdır, zeytinyağının yanma derecesi 250 derecedir.
YANIK YAĞ KANSEROJENDİR
Tost makinelerinin üzerinde yanık yağ çok oluyor. Bu makinelerdeki yanık yağın temizlenmesi gerekiyor.