Bu yazıda prostat büyümesinin belirtileri, iyi huylu prostat büyümesinin tedavisi ve prostat kanseri hakkında bilgileri bulabilirsiniz.
Prostat üstte mesanenin bulunduğu içinden idrar yolunun geçtiği bir organdır. Ayrıca menin çıkması içinde yandan bir yol gelir. Bu iki yol meni yolu ve idrar yolu prostatın içinde birleşir. Prostatı küçük olan erkeklerde yol tıkalı olmadığı için idrar tazyikli ve boldur. Prostat büyümesinin belirtilerinde ise prostat büyüdüğünden ortasından geçen yolu sıkıştırır ise bu takdirde hastaların idrarını boşaltması güçleşir. Bu durumda olanlar tipik olarak ince idrar ve tazyiksiz idrar yaparlar. İleriye doğru idrar yapamadıkları gibi idrarı tam boşaltamazlar. İdrar tam boşalamadığı için sık sık idrara giderler.
Prostat büyümesinin belirtilerini şu şekilde sıralayabiliriz.
*İdrarın tam boşatılamaması ile sık sık idrara çıkma söz konusudur.
*İdrarın akış hızı düşüktür yani tazyiksizdir.
*İdrar ileriye doğru yapılamaz.
Prostatın büyümesi doğal bir durumdur. Her erkekte 40 lı yaşlardan sonra herkes de farklı olarak belli bir noktaya kadar prostat büyür.
Her prostat büyümesi prostat kanseri değildir.
Prostat büyümesinin teşhisi için PSA değerlerine bakılır. PSA prostattan salgılanan bir maddedir. Belli bir düzeyde kanda bulunmaktadır. Bu oran belli bir düzeyin üzerine çıktığı zaman bu değer kişinin yaş durumuna göre farklı eşiklerde olmaktadır. PSA değerlerinin yüksek çıkması durumunda 3 hastalıktan şüphelenir. İyi huylu prostat büyümesi, prostat kanser üçüncüsü ise prosat iltihaplanmasıdır. Prostat iltihaplanması oldu ise uygun bir antibiyotikle PSA nın düşüp düşmediğine bakılır. Tedaviye rağmen enfeksiyon geçmesine rağmen PSA değerleri halen yüksekse bu durumda iyi huylu prostat büyümesi ve prostat kanseri akla gelir. Bazı tetkiklerden sonra prostat kanserinden şüphelenirse bu takdirde prostattan çok küçük parçacıkları alınarak biyopsi yapılır.
Normal şartlarda ailede 1. derecede akrabalarda prostat ile ilgili bir sorun olmayan insanlar 50 yaşından sonra yılda 1 kez PSA değerine baktırarak bu tetkiklerin periyodik olarak yaptırmasında fayda vardır. Eğer ailenizde prostat kanseri olan biri varsa bu hastalığa yakalanma ihtimali 2 kat birden fazla akrabasında varsa 3 kat 5 kat daha artmaktadır. Bu durumda olanların 45 yaşından itibaren PSA değerlerine baktırmaları gerekmektedir.
Prostat kanseri yavaş ilerler. Örneğin 42 yaşında oluşmaya başlamış bir kanser 45 yaşında tespit edilse gene tedaviye uygun bir zaman olduğu için tetkikler için 45 yaş uygun olarak karar verilmiştir.
Prostat büyümesi ve prostat kanserinin tedavisinde her ikisininde ameliyatsız veya ameliyat gerektiren tedavileri var. Prostat kanserinde ameliyat tedavisinde bahsediliyorsa prostatın tamamının alınmasından söz edilir. Ancak prostat büyümesinde prostat yolu genişletiliyor. İyi huylu prostat büyümesi tedavisinde prostatın tamamı alınmadığı için hastaların yıllık prostat kanseri kontrollerine devam etmeleri gerekir.
Prostatın temelde 2 görevi var. Birincisi idrar tutmayı sağlamak, ikincisi ise meniyi oluşturmayı sağlamaktır. Bu iki temel fonksiyonda sıkıntı yaşayabilme ihtimalimiz var. Günümüzde bu iki temel fonksiyonda sıkıntı yaşamadan hastanın idrar tutması ve cinsel fonksiyonlarını devam ettirebileceği şekilde bunu şuan ki teknikle sinir koruyucu cerrahi denilen ameliyatla yapmak mümkündür. İdrar tutma sinirleri ve kaslarını da kuvvetli olarak koruyarak ve hastaya bazı egzersizler ile idrar tutma kasını kuvvetlendirmesi önerilerek bunu da tekrar yapabilmek şuan da mümkündür.
Prostat kanseri nedeni ile prostatı alınan hastalarda gerek ilaçla gerekse basit ameliyatlarla idrar tutmayı sağlayacak mekanizmalar var. Ereksiyonu sağlamak içinde gene ilaçlarla veya iğnelerle yada gerekirse ameliyatla tedavi yolu var.
Prostat büyümesinde idrar yolu daralıyordu bu yolu açmak için normal şartlarda idrar deliğinden buraya ulaşıp ortasından bir parça alınarak hastanın rahat idrar yapması sağlamak için ameliyat yapılıyor. Bu ameliyatlar kapalı ameliyat, greenlight ameliyatı, tur ameliyatı gibi hepsi aynı sisteme yöneliktir. Şuan yeni bir teknikle ameliyat yapmaya gerek kalmadan idrar deliğinde girip prostatın dışındaki sert kapsülün oraya ince bir iplik yerleştirip ve bunu gerginleştirip prostatı sıkıştırdıktan sonra bir tane küçük klipsi de içine yerleştirmek sayesinde ve bunu prostatın sağına ve soluna yapıp prostatın dokusunu kenarlara doğru sıkıştırarak ortasından geçen yolun gerçek bir ameliyat yapmadan prostattan bir parça almadan cinsel fonksiyonları bozmadan, idrar kaçırmayı ortaya çıkarmadan ameliyat etmek mümkündür. Bu tedavi iyi huylu prostat büyümesinden dolayı idrar zorluğu olanlar bu şekilde rahatlatılmaktadır. Lokal anestezi ile yapılır. Bir aletle girilip prostatı sağdan ve soldan bir aletle prostatı kenara doğru sıkıştırmaktır. Bu tedavi şeklini genç hastalara, hiç ameliyat olamayan anestezi alamayan hastalar, ilaç kullanmak istemeyen hastalara uygulanabiliyor.