Prostat Nedir? Prostat Hastalığı Hakkında Bilgiler

Prostat nedir?

Prostat mesanenin hemen altında idrarın etrafını çevreleyen bulunan kestane veya ceviz büyüklüğünde 18 ile 20 gr ağırlığında erkeklerde bulunan bir organdır.

Prostat günde 1,5 litre oluşturulmuş olan idrarın depolandığı mesane adı verilen ve içi boş olan organın çıkışında dışarıya doğru olan idrar yolunun hemen başında mesanenin hemen altında idrar yolunun etrafını saran ortalama kestane büyüklüğünde 20 gr ağırlığında her erkekte olan kadınlarda bulunmayan bir organdır.

Prostat ne işe yarar?

Prostat bezi meni üretmeye yarar.

Prostat bezi nerededir sorusunun cevabı ise prostat bezi idrar kesesinin altındadır diye cevap vermek mümkündür.

Prostat hastalığı hangi hangi bölümüz uzmanlık alanına girer, prostat hastalığına hangi doktor bakar sorusunun yanıtı ise prostat hastalıklarına Üroloji Bölümü ve Üroloji Doktorları bakar.

Mesane ortalama 300 ile 400 ml arası idrar depolama kapasitesine sahip içi boş bir organdır.

Mesane içine gelen idrar miktarı ile boyutunu artırır. İçinde basınç olmadığından mesane kapasitesi arttığında idrarımız geldiğini anlayabiliyoruz. Sürekli gerginlik hissetseydik az bir idrarla bile sık sık tuvaletimiz gelirdi.

Prostat Hastalığı Hakkında Bilgiler:

İdrar kaçırma mesanin gevşekliğinden kaynaklanıyor. Mesanenin çıkışı gevşek olduğunda kadınlarda idrar kaçırma görülür.

Prostatın boyutu orta boy kestane büyüklüğünde bir organdır. Prostat hep kapalı durur. Doğal olarak idrarı tutar. Hem idrar için hem meninin boşalması için aynı yol kullanılıyor. İdrar yolu ve meni yolu prostatın içinde birleşir.

Prostatı büyüyen kişiler idrarını tam boşaltamazlar. Mesanenin kasılı kalmasından dolayı tuvaletten çıktığımızda tekrar tuvalet hissi oluyor.

Prostatın büyümesi belli bir yaştan sonra belli bir noktaya kadar büyür. Prostatın büyümesi doğaldır. Çevre faktörlerin etkisi ile prostat büyümesi daha erken yaşlarda görülmeye başladı. Prostat hastalıkları geçmişe göre daha fazla görülüyor. Fakat prostat için tedavi yolları da bu arada oldukça gelişti.

Prostat hastalığı dediğimizde prostat iltihabı, prostat büyümesi ve prostat kanseri düşünülür.

Prostat hastalığı, prostat kanserinin teşhisinde Prostat Spesifik Antijen denilen ve herkesin baş harfleri ile bildiği PSA kan testi yapılır. Bu PSA testi prostat hastalığında önemli bir uyarıcı olmaktadır. Bu PSA değerleri yaşa göre değişmektedir.  PSA için 0 ile 4 arası normal değer olarak bilinir. Örneğin 40 yaşında bir erkekte bu değer en fazla 2,5 normal kabul edilirken 50 yaşına kadar ise 3,5 normal bir değer olarak kabul ediliyor.

Örneğin PSA değeriniz 5 çıktı bu mutlaka prostat kanseri anlamına gelmez. 4 ile 10 arasındaki PSA değerlerine şüphe ile yaklaşılır. Prostat sorunu olan kişide şüpheli değerlerde teşhisi kolaylaştırmak için PSA nın başka bir formu olan Serbest ve Total PSA formuna bakılıyor. Serbest ve Total PSA da yapılan ölçümlerde teşhis kolaylaşırken daha net sonuçlar verecektir. Bunu şu örnekle açıklarsak daha iyi anlaşılacaktır. Yaşınız 48 ve PSA değeriniz 4,5 çıktı ve sizin Serbest ve Total PSA değeriniz %25 in üstünde ise bu 4,5 değerinden korkmamak gerekir. Bu değer eğer %20 lerin altında ise o zaman prostat kanseri şüphesi artar. Parmakla yapılan muayenede de şüphe devam ediyorsa o zaman mutlaka biyopsi yapılarak kesin sonuca bakılıyor.

PSA yüksek çıktı ise  Prostat kanseri, iyi huylu prostat büyümesi, prostat iltihabı bunlardan şüphe edilir. Erkeklerin normal şartlarında ailesinde prostat ile bir şikayet  1. derecede akrabasında prostat kanseri olanlar 45 yaşından sonra baktırması laızm PSA normalde 50 yaşından sonra yılda 1 kontrole gidin. Prostat kanseri yavaş ilerler.

PSA değerleri normal değerlerde çıkmıyorsa ilk önce prostat iltihabından şüphelenir. Prostat iltihabı için ilaç verilir. Fakat iltihap geçtiği halde PSA yüksek çıkıyorsa o zaman biyopsi yapılması gerekir.

Bu yazı Doktorum Programının 02.11.2012 günü canlı yayında konuşan Üroloji Uzmanı Prof. Dr. Oğuz Acar  Erkeklerin kabusu olan Prostat Hastalıkları Hakkında Bilgiler,  Prostatın Tedavisindeki Yeni Yöntemler, Prostat tedavisinde geliştirilen “Prostat Asma Yöntemi” ile verdiği bilgiler ve konu hakkındaki araştırmalarımız sonucu hazırlanmıştır.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir