Ramazan ayında oruç tutanların en büyük problemi su ihtiyacı hissetmesi ve susuzluk çekmesidir. Özellikle Ramazanın yaz aylarına denk geldiği dönemlerde vücudun hızlı su ve tuz kaybı, susuzluğu artıracak ve suya daha çok ihtiyaç duyulmasına neden olacaktır. Bu yazımızda ramazanda susuz kalmamak için, ramazanda susuzluk çekmemek için, ramazanda susuzluğa iyi gelecek önerileri bulabilirsiniz.
Ramazanda Susuzluğa Ne İyi Gelir?
Ramazan ayında susuzluk çekmemek için iftar ve sahur arasında kalan dilimde bol su tüketimi ilk şart olarak öne çıkmakta. Suyun yanı sıra ayran ve taze sıkılmış meyve suları da iyi birer alternatif olabilir. Kısacası iftardan sonra sahura kadar olan zaman da aralıklar ile sıvı gıdalar tüketmelidirler.
Oruçlu iken susamamak için çoğunlukla iftarda ve sahurda yoğun miktarda su içilir. Bir anda çok fazla sıvı alınması ise sindirim güçlüğüne neden olur. Vücudun suyu istenilen şekilde vücutta değerlendirememesine neden olur. Çok sıcak günlerin yaşandığı şu günlerde ise Ramazanda oruçlu iken susamamak için, sahura kadara geçen sürede azar azar sıvı gıdalar tüketmek gerekir.
Çay ve kahve gibi içeceklerden ise uzak durmanız daha doğru olacaktır. Bu gibi içecekler, su ihtiyacını bir nebze de olsa karşılamakta, ancak daha çok sıvı atımını sağladığı için ihtiyaç tekrar ortaya çıkabilmekte.
Ağır işte emek yoğun çalışanlar ve aşırı terleyen kişiler kaybettikleri mineralleri yerine koymaları için tuzlu ayran, maden suyu içebilirler. Fosfor kaybını gidermek için ise kırmızı et yerine balık tüketebilirler.
Ramazanda iftar ve sahurda susuzluğa neden olabilen kavurma, kızartma gibi ve aşırı tuzlu yiyeceklerden kaçınılması gerekir.
Oruçluyken ise su ihtiyacını karşılayabilmek için çeşitli fiziksel aktiviteler gerçekleştirilebilir. Örneğin dudaklarınızı aralayarak dilinizi dişlerinizin arasından çıkarın ve havayı içinize çekin. Sonraki aşamada ise nefesinizi verirken ağzınızı kapatın ve nefesi burnunuzdan verin.
Bir diğer yöntem ise ilk olarak sol burun deliğinden nefes alın, sağdan verin. Bu işlemi aynı ve ters olacak şekilde birkaç defa tekrarlayın.
Ramazanda Oruçlu İken Susamamak İçin Ne Yapmalı?
ORUÇ TUTARKEN DAHA AZ SUSAMAK İÇİN ÖNERİLER:
Oruç tutarken yaşanan susuzluğa engel olmak elinizde. İşte Dr. Ender Saraçtan süper tavsiyeler:
1-Yasemin Çayı: Serinletir, ferahlatır, hazmettirir.
2-Nane: Kuru ya da taze farketmez. Her koşulda ferahlık verir.
3-Kişini: Ülkemizde pek tercih edilmeyen bir baharat olmasına rağmen, Ortadoğu ve Uzakdoğu mutfağında hatta modern Batı mutfaklarında sık kullanılır. Yazın özellikle tercih edilmesinde fayda olan şifalı, serinletici bir baharattır.
4-Gül Suyu: İçtiğiniz soğuk suların üzerine 3-4 damla gülsuyu koyarsanız sıcak etksini azaltır. Ferahlarsınız.
5-Dereotu: Üzerine biraz limon sıkıp yendiğinde serinletici, ferahlatıcı ve susuzluğu azaltıcı etki gösterir.
6-Limon: Sıcak etkisini dengelemek, ferahlamak ve C vitamini açısından çok iyidir.
7-Vişne: Şu an en bol ve ucuz zamanı. Çok hararet bastığında soğuk kompostosu veya dondurması ya da buzluğa atarak dondurduğunuz vişneleri emerek yemeniz susuzluk hissiniz azaltır.
8-Safran: Yaz sıcaklarında yararlıdır. Serinletir, güç verir.
9-Zerdeçal: Rahatlatır. Özellikle çok terleyenlerde, karaçiğer yağlanması olanlarda, normalde alkol kullananlarda, Ramazan ayında tüketmeyenlerde şifalı, serinletici ve terlemeyi azaltıcı bir baharattır.
10-Demirhindi Şerbeti: Bu ramazan’ın favori ve sağlıklı içeceği demirhindi şerbeti, Bu şerbet bağışıklık sistemini güçlendirir. Kansızlığa karşı çok yararlıdır. Hem yüksek oranda demir ve C vitaminini bir arada içerir. Demir emilimini arıtırır. Özellikle eti az yiyenlerde Ramazan’da halsizlik, saç dökülmesi, kansızlık, üşüme gibi sorunları azaltırken susuzluğu giderip enerji verir ve ferahlatır.
admin teşekkür cok iyi anladım siteden güzel anlamlı sağol anladım.
ORUÇLU İKEN SUSAMAMAK İÇİN FARKLI BİR TARİF
Bir litre açık çayın içine bir yemek kaşığı bal, bir miktar limon suyu, 5-6 yaprak nane ve buz eklenerek soğuk olarak buzlu çay tüketilir. Soğuk içemeyenler ılıkta içebilir. 1-2 bardak içebilirsiniz.
SERİNLETEN LİMONATA TARİFİ
Bir litre sıcak suya 5 Tane limonu sıkın, 1 limonun kabuğunu rendeleyip 1 dal tarçın ile birlikte ekleyin ve ılıdıktan sonra süzüp soğuk bir şekilde içiniz.