Ramazan’ın İlk 3 Günü Çok Önemli

Ramazanın ilk üç günü çok önemli. Uzun saatler aç kalan vücudu şoka sokmadan, yormadan geçireceğiniz üç gün tüm ay tutacağınız orucu oldukça rahat geçirmenizi sağlayacaktır. Her şeye olduğu gibi en az üç öğün yemek yiyen ve gün içerisinde sürekli sıvı alan vücut ilk günler açlığa daha fazla tepki gösterecektir. 17 saat kalmanın en normal tepkisi açlık olacaktır. Aç kalmanın yanı sıra, şişkinlik, mide yanması, mide bulantısı gibi sorunlar yaşanabilir. Yediğimiz şeyler ve yemediğimiz şeyler bunlara sebep olur. Bu nedenle ilk üç gün vücudun durumu kabullenmesine yardım etmemiz gerekmekte.

ramazan sahur

Oruca ilk sahurla başladığımız için, bu öğün oldukça önemli. Yapılan en önemli hata uyumadan geç saat yiyip yatmak. Özellikle ilk gün bunu yaparsanız ilk gün işkenceye dönüşebilir. Mutlaka erken yatıp, sahura kalkılması gerek. Sahurda su ihtiyacınızı yükseltmeyecek besinler tüketilmeli. Aynı zaman açlığınızı kontrol altında tutacak besinler olmalı. Yapılan başka bir hata tok tutacağını düşünüp, pilav, makarna, ekmek gibi karbonhidrat ağırlıklı beslenmek. Çünkü karbonhidratlı besinler kan şekerinin ayarı ile oynayacağı için ilk yediğinizde şişkinlik yapıp çok sindirim sorununa neden olsa da çabuk acıkmanızı sağlar. Protein mutlaka almalısınız ama bu protein kaliteli protein olmalı; yumurta, peynir, yoğurt, süt gibi. Bu besinler hem geç acıkmanızı hem de geç susamanızı sağlayacaktır. İlk sahurunuzda kaysı hoşafı içerseniz geç saatte yemek yemeye alışık olmayan sindirim sisteminizi zora sokmayacaktır. Mutlaka fındık, badem (kavrulmamış olacak), ceviz, hurma vb. tüketin. Gün içerisinde gerek duyacağınız enerjiyi vücudun depolamasını sağlayacaktır. Ekmeğiniz tam buğday gibi yoğun tahıllı olmalı. Yapmaktan sakınmanız gereken önemli bir şeyde; yemek yer yemez yatmak. Aksi durumda reflü olmanıza neden olur ve ramazanı kendinize zehir etmiş olursunuz.

İlk iftarınıza da sahur kadar özen göstermelisiniz. Ağır yemekler yerine daha az yağlı yemekler tercih etmek doğru olacaktır. İlk gün sofranızda et olacaksa; ızgara olmasına dikkat edin. Yanında bol yeşillikli salata tüketin ve mutlaka öncesinde bir kase çorbanızı için. Orucunuzu su ile açın ve çorbadan sonra minik bir ara verin. Yemeğinizi mümkün olduğu kadar yavaş yiyin. Tatlısız iftar olmaz diyenlerin sofrasında sütlü tatlılar veya dondurma yer alsın. Şerbetli tatlılar ilk günler fazlası ile ağır olacaktır.

İlk günler bu konulara ekstra özen göstermeniz gerekiyor. Çünkü vücudumuzun bir biyolojik sistemi var. Bu sistemin kotlamaları, uyku saati, yemek saati gibi girdilere göre ayarlanmış. İlk günler bu saatleri değişen bünye farklı tepkiler verecektir. Gecenin ortasında yemek yemeği vücudun normal bir durum gibi algılamasını beklemeyin. Bu nedenle, değişimi vücudun en az hasarla ve tepkiyle karşılaması için yukarda saydığım noktalara özen gösterin. Hayırlı ve sağlıklı bir ramazan geçirmeniz dileği ile…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir