Reflü, mide içeriğinin yemek borusuna kaçması olarak tanımlanan bir mide hastalığı. Yani bu da demek oluyor ki, yediğimiz besinlerin, yemek borusundan çıkıp midemize geçmesi, reflü adı verilen mide hastalığında olanaksız hale geliyor; ve bu durum da bizi rahatsız edip, reflü şikayetleri ile gastroentereloji doktorlarına gitmemizi sağlıyor. Ve, reflü tedavi edilmezse, ilerleyen zamanlarda, yemek borusunu, kansere yatkın bir hale dönüştürüyor.
24 saatlik gün içerisinde 57 dakika gibi bir süre, yediklerimizin yemek borumuzda kalması, bizim için herhangi bir sorun yaratmıyor; ve bu durumun, fizyolojik olduğu açıklanıyor. Ancak zaman daha fazla uzarsa, bu durumun hastalık olduğu; ve tedavi edilmesi gerektiği noktası üzerinde duruluyor. Reflüyü en çok tetikleyen durumlar arasında, sigara tüketimi, kafein alımı, çikolata, baharat, yağlı ve salçalı yiyecekler, listenin en başında yer alıyor. Uzmanların yaptıkları açıklamalara göre, tükürük bezleri az çalışan kişiler, yemek borularının giriş kısmını gerektiği gibi temizleyememeleri nedeniyle, reflüye daha sık yakalanıyorlar. Bunun yanında, Batı tarzı beslenme şekli ile beslenen kişilerin de, aldıkları kiloların artması nedeniyle, reflüye yakalanmaları olasılığı yine yükseliyor.
Reflü, kendini genellikle, kaynama, ekşime, yanma, veya; midede olması gereken yiyeceklerin, midemizden ağzımıza doğru gelmesi şikayetleri ile kendisini gösteriyor. Bu nedenle de reflü şikayeti hisseden kişilerin, hiç zaman kaybetmeden doktorlarına başvurmaları öneriliyor. Reflü hastalığının tedavi edilmemesi durumu, ileride çok daha ciddi problemlerle baş edilmesi gerektiği anlamına geliyor. Ve reflü, hemen hemen her insanın hayatında en az bir sefer karşılaştığı bir sorun olarak karşımıza çıkıyor. Bu nedenle, siz de kendinizde reflü olup olmadığını sorgulamak yerine; bir de, ortasını düşünün; unutmayın ki, reflü, insan hayatını, oldukça olumsuz yönde etkilemektedir.
Vücudunuzda reflü olup olmadığını anlamanın en etkili yöntemlerinden bir tanesi, endoskopi yöntemi, endoskopi yönteminde, ağızdan mideye gönderilen bir boru, ve bu borunun da ucunda bir kamera bulunmakta. Bu kamera ile, yemek borusu, mide, ve 12 parmak bağırsağının durumu hakkında bilgi alabilmek oldukça kolay. Aynı yöntem ile, midenin kansere ne kadar yatkın olup olmadığı da anlaşılabiliyor.