Saç dökülmesi gibi saç beyazlaması da bizleri çok rahatsız eden bir durumdur. Saç beyazlaması için çözümler arar beyaz saçlarımızı kapatmak için formüller arar dururuz. Bu yazımızda saçlarımızın beyazlaması saçların beyazlama nedenleri ile bilgiler vereceğiz. Saçların beyazlamasın da genetik faktörlerin rolü büyüktür. Ailemize baba ve anne tarafımıza baktığımızda primer ailelere baktığımızda onlarda eğer saçlarda beyazlama 30 lu yaşlarda yoğun bir şekilde ise bizde 30 lu yaşlarda yoğun bir şekilde saç beyazlaması ile sorunu ile karşılaşıyoruz. Buradan anlaşılıyor ki genetik yapının rolü büyük fakat bu genetik yapıyı oluşturan faktörler çok çeşitli artık yani mutlaka annede babada saç beyazlıyor diye bizde de hemen saç beyazlıyacak diye bir kaide yok çünkü bizim bir şekilde oluştuğumuz dönemde annenin ve babanın hücresi birleştiğinde bizde de çok şeyler değişebiliyor. Diyelim ki iki taraftan alınan genler normal bir şekilde birleşti. Anne karnında iken çevresel faktörler toksik etki yapmasa bile değişikliğe yol açabiliyor. Yani bunu şöyle açıklamak gerekirse bebekte bir sakatlığa yol açmasa bile farklı bir şeyi değiştirebiliyor.
Bazen genetik faktörler tek başına soydan etkilenmiyor. Buradan anlaşılıyor ki dışarıdan da bebek anne karnındayken yapısı değişebiliyor. Buda saç beyazlamasına cildin rengindeki melanin ve gidiş hatına onun hangi hastalıklara yatkın olacağına kadar belirleyici rol oynuyor.
Neden saçlar beyazlar? Sorusuna cevap vermek gerekirse bunun yaşlanma ile de ilgisi vardır. Genetik yapı %90 rol oynar. Ayrıca bazı hastalıklarda da saçlar beyazlar. Özellikle vitiligo, cilt hastalıklarında bölgesel saç beyazlaması görülür. Ya da bir metabolik hastalıkta diyabet gibi tiroid hastalıklarına veya bazı kansızlık durumlarında da saç beyazlaması görürüz. Bir takım vitamin eksiklikleri eğer çok derin bir vitamin eksikliğinde bazen erken saç beyazlaması görebiliriz. Sonuç olarak saç beyazlaması için şunu söyleyebiliriz. Burada genetik faktörün rolü büyüktür.