Safra Kesesi Taşı Olan Hastalar Ne Yemeli Ne Yememeli, Nasıl Beslenmeli?

Safra kesesi taşı bir çok kişide olabilir. Bir çok kişi ise safra kesesi taşı olduğunu yıllar sonra öğrenebilir. Bu yazımızda safra kesesi taşı olanların ne yemeleri gerekiyor, neler yememeli safra kesesi taşı olanlar nasıl beslenmeli bu konuda bilgilere yer vereceğiz. Kendimde de safra kesesi taşı olduğunu tesadüfen çektirdiğim bir film sonucu öğrenmiştim. 1 adet  safra kesesi taşı bende de bulunuyor.

Safra Kesesi Taşı, Safra Kesesi Ne İşe Yarar, Safra Kesesi Nerededir, Safra Kesesi Taşı Olan Ne Yemeli, Safra Kesesi Taşı Olan Ne Yememeli, Safra Kesesi Taşı Olanlar Ne Yememeli, Safra Kesesi Taşı Olanlar Nasıl Beslenmeli, Safra Kesesi Taşı Olanlar Ne Yemeli

Safra kesesi vücudumuzda nerede bulunur ve ne işe yarar?

Safra kesesinin şekli armuta benzer, karaciğerin alt kısmında karaciğere yapışık olan bu organımız yemek yediğimizde kasılarak konsantre safra buradan ince bağırsağa akar ve yemeklerin sindirilmesine yardımcı olur.

Safra Kesesi Taşı Olan Hastalar Ne Yemeli Ne Yememeli?

Nasıl Beslenmeli?

Safra kesesinde safra hastalıklarında diyetin önemi büyüktür.

Safra kesesi taşı olanlar ne yememeli denildiğinde ilk akla gelen besin yumurta dır. Ve ülkemizde çok tüketilen bir besindir. Safra kesesi hastalığında yumurta çok önemlidir. Safra kesesi alınmadan önce safra kesesinin kasılmalarına neden olabiliyor. Buradan anlaşıldığı gibi yumurtadan uzak durmak gerekiyor. Özellikle de yağda yapılan yumurta çok daha fazla zarar verebiliyor. Yumurta çok az  ve sadece yumurtanın beyazı yenmelidir.

Sakatatlar, yağlı etler, kavurmalar, sebze kızartmaları, kızartmalar, şarküteri ürünlerinden uzak durulması gerekiyor.

Bitkisel yağlar bile safra kesesini zorlayabiliyor. Zeytinyağının da az tüketilmesinde fayda var.

Safra kesesinde kasılma oldu ise veya ameliyat sonrasında gazlı yiyecekler karın içindeki basıncı artırdığından dolayı olumsuz yönde etkiliyor.

Çiğ sebze ve meyveleri hastalar pişirerek tüketebilirler.  Haşlayarak tüketilebilir. Meyveler komposto şeklinde yenilebilir. Fırınlama yöntemi ile üzerine tarçın kullanılarak da yenilebilir. Lahana, patlıcan ve ıspanak uygun olmayan sebzelerdir.

Enginar ve enginar yaprakları safra kesesi salgısını artırdığı için safra kesesi taşı olanlar doktora danışarak yemelidirler.

Çorba tüketilebilir sebze çorbalarını tercih edebilirler.

Yoğurt, süt grubu yiyecekler hastaların gazını artıracağı için doktor kontrolüne gidene kadar bu besinlerden uzak durmaya dikkat edilmelidir. Kendi evinizde hazırladığınız lor peyniri gibi az yağlı peynirler yenilebilir.

Safra kesesi taşı olanlar zerdeçal tüketmemelidir. Baharatlardan ise karabiber, pul biber, acılı baharatlar, turşu, kakao, sirke, kuru yemişler, hardal, çemen, sarımsak ve tarçın gibi besinlerin azaltılması gerekir.

Gaz yapan taze sebze ve meyveler, kuru baklagiller ve bulgur da sınırlı ve kontrollü tüketilmelidir. Gazları alındıktan sonra yenmelidir.

Daha önceden yayınlanan safra kesesi iltihabı ve tedavi yolları ile ilgili yazımızı da okuyabilirsiniz.

Safra kesesi taşı kadınlarda daha fazla görülür. Beyaz tenli, sarışın, şişman, açık renk gözlü kadınlarda safra kesesi taşına daha çok rastlanır.

Safra taşı çok iriyse ve hareket etme riski varsa zerdeçal, nane yağı gibi bit takım maddeler safra taşını eritici, hareket ettirici etki gösterebilirler aynı şekilde deve dikeni, enginar yaprakları da böyledir. Akut cerrahi bir duruma yol açmamak için ilerlemiş safra taşı olanlarda yoğun zerdeçal önerilmez. Safra taşı hareket edip kanalı tıkamasın diye ancak safra taşı alındıktan sonra karaciğer ve safra kanalını temizlemek için zerdeçal, deve dikeni, enginar ve enginar yaprağı nane gibi, rezene çayı gibi karışımların çok faydası vardır.

5 Comments on “Safra Kesesi Taşı Olan Hastalar Ne Yemeli Ne Yememeli, Nasıl Beslenmeli?”

  1. Millet soruyor ne yiyeceyiz.Siz o olmaz bu olmaz yaziyorsuz.Olanini yazin millete yardimci olun.lor peynirinin uzerine bekmez katib yeyin,haşlama patates,havuc,tavuk ve dana eti haşlanib yenir.Baharatlar,Kizartma ve kuru yiyeceklerden uzak durun.Agir kaldirmayin,ùşùtmeyin.Gecmìş olsun.

  2. Bendede var safra kesesi taşı 3 aydır devamlı patates makarna yiyorum tam 21 kilo verdim üç ayda bu sefer birinden duydum kadının taşları düşmüş paylaşmak istedim hergun aç karınlı hakiki zeytinyağının. İçine üç damla limon damlatmis ve içmiş sonra ultrasonda hiç taş gorulmemis darısı başıma üç gün oldum bende başladım hergun sabah aç karınlı içiyorum arkadaşlar rabbim yar ve yardımcımız olsun bibyemek kaşığı içiyorum

  3. Evet tüm sitelerde yenmemesi gerekenler yazıyor,peki serbest olan gıdalar neler?Ya da var mı serbest olan gıda?Safra kesesini iyileştirelim derken açlıktan ölecegiz.Üstelik,sıksık ve az az yenmeli,mide boş kalmamalı diyor doktorlar.İyi de ne yiyeceğiz ?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir