Gelişen teknoloji ve bunun tıp alanına yansıması ile bir dünya teknikler gelişti. Bunların bir kısmını oruç esnasında yaptırmak orucu bozarken bir kısmı bozmaz. Bunlar neler;
Astım Hastasının Oksijen Tüpü Kullanması Orucu Bozar mı?
Bir kullanımda hasta 1/20 ml gibi bir miktar sıkmakta bunun da büyük bir kısmı ağız ve nefes boruları civarında emilerek yok olmaktadır. Bundan bir miktar kalıp tükürük bezleri ile mideye ulaştığına dair kesin bir bilgi yoktur. Oruçlu abdest alırken ağzına verdiği sudan abdest bozulmadığından bu spreyi kullanan hastalarında orucu bozulmaz.
Göz Damlası Kullanmak Orucu Bozar mı?
Damlanın çok az bir kısmının sindirim kanalına ulaşma ihtimali vardır. “kesin olarak bilinen, şüphe ile bozulmaz” kaidesi gereğince göz damlası orucu bozmaz.
Burun Damlası Kullanmak Orucu Bozar mı?
Tedavi amaçlı buruna damlatılan ilacın miktarının büyük çoğunluğu burun çeperi tarafından emilmekte olup çok az bir kısmı mideye ulaşmaktadır. Bu da dini açıdan abdestte ağza su vermede olduğu gibi bu kapsamdadır. Orucu bozmaz.
Kalp Hastalarının Dil Altı Kullanması Orucu Bozar mı?
Söz konusu ilaç, ağız içinde emilip yok olduğundan mideye bir şey ulaşmamaktadır. Bu nedenle orucu bozmaz.
Her Gün Hap Kullanmak Zorunda Olan Hastaların Oruç Tutmaları Gerekir mi?
Hastalık oruç tutmamayı mubah kılan özürlerdendir. Bir kimsenin oruç tuttuğu takdirde hastalanacağı, hasta ise hastalığının artacağı, tıbben veya tecrübe ile sabit olursa oruç tutmayabilir. Ayet-i Kerimede “Sizden her kim hasta yahut yolcu olursa tutamadığı günler sayısınca diğer günlerde oruç tutar” (Bakara, 2/184) buyrulmuştur.
Ömrü boyunca bu durumda hasta olan kişiler ise, her gün için fidye verirler. Yoksul kişilerin fidye vermesine de gerek yoktur.
Endoskopi, Kolonoskopi Yaptırmak, Makat veya Ferçten Ultrason Çektirmek Orucu Bozar mı?
Endoskopi ve Kolonoskopi yaptırmak; makat yada ferçten ultrason çektirmek; yeme içme anlamına gelmemekle birlikte, genellikle cihaz içinden su verildiği için oruç bozulur.
Ancak söz konusu işlemlerde cihazların kullanımı sırasında sindirim sistemine su, yağ ve benzeri gıda özelliği taşıyan bir madde girmemesi durumunda oruç bozulmaz.
İdrar Kanalının Görüntülenmesi, Kanala İlaç Akıtılması Orucu Bozar mı?
İdrar kanalına giren cihazlar veya akıtılan ilaç orucu bozmaz.
Anestezi Orucu Bozar mı?
Lokal anestezi, orucun sıhhatine engel değildir. Fakat bölgesel ve genel anestezide damar yolu açılıp serum verildiği için oruç bozulur.
Susuz Hap Yutmak Orucu Bozar mı?
Oruçlu bir kimse gıda veya ilaç cinsinden bir şeyi sulu yada susuz yer yada içerse oruç bozulur.
Oruçlu Bir Kimsenin Dişlerini Tedavi Ettirmesi Orucu Bozar mı?
Kişinin morfin yada morfinsiz olarak dişlerini tedavi ettirmesi veya çektirmesi orucu bozmaz. Ancak tedavi esnasında kan veya tedavide kullanılan maddelerden herhangi bir şeyin yutması orucu bozar.
Merhem ve İlaçlı Bant Kullanmak Orucu Bozar mı?
Deri üzerindeki gözenekler ve deri altındaki kılcal damarlar yoluyla vücuda sürülen yağ, merhem ve benzeri şeyler emilerek kana karışmaktadır. Ancak cildin bu emişi, çok az ve yavaş olmaktadır. Bu yeme içme anlamına da gelmemektedir. Bu itibarla, deri üzerine süzülen merhem, yapıştırılan ilaçlı bantlar orucu bozmaz.
Fitil Kullanmak, Lavman Yaptırmak Orucu Bozar mı?
Makattan tedavi amaçlı kullanılan fitiller, her ne kadar sindirim sistemine dahil olmakta ise de sindirim ince bağırsakta tamamlandığı ve filtreden gıda verilmediği için orucu bozmaz. Aynı şekilde kadınlarında ön ve arkadan kullandıkları tedavi amaçlı fitillerde orucu bozmaz.