Uzun süre aç ve susuz kalan vücudumuzun sıvı ihtiyacını karşılamak, kan şekeri seviyesini ayarlamak ve enerji ihtiyacını karşılayabilmek için sahura kalkılması çok önemlidir. Tabi ki doğru beslenmekte bir o kadar önemli. Çünkü yanlış yediğimiz besinler yüzünden ıstıraplı bir gün geçirmek zorunda kalabiliriz. Sahurumuzu kaliteli besinlerle yapmalıyız.
Protein içeriği yüksek besinler almak çok faydalı. Çünkü süt, yoğurt, peynir, yumurta gibi besinler mideyi en geç terk eden besinlerden. Özellikle yumurtanın tokluk hissi yarattığı bilimsel olarak kanıtlanmıştır. Örneğin bir bardak sütün yaklaşık beş saat tok tuttuğu ispatlanmıştır. Bu nedenle sahurda içilen bir bardak süt hem sıvı ihtiyacımızı karşılayacak hem de tok kalmamızı sağlayacaktır. Sahurda tüketeceğimiz peynirin çok tuzlu olmamasına dikkat göstermeliyiz. Çok tuzlu peynir susamamıza neden olur. Bu nedenle lor peynir yada labne doğru bir tercih olur.
Tuzsuz kavrulmamış kuruyemişler badem, fındık, ceviz sahurda büyük bir kurtarıcıdır. Çünkü gün içerisinde ihtiyacımız olacak enerjiyi bunlardan en doğru şekilde alırız.
Sebze ve meyve tüketmeye özen göstermeliyiz. Üzüm, muz, şeftali, yeşil elma vb. Bu meyveleri üzerine tarçın dökerek tüketirsek kan şekerimizi ayarlayacak ve tatlı krizini önleyecektir. Kuru üzüm, kaysı ve incir aynı zamanda iftariyelik hurma yemekte çok faydalı olacaktır.
Domates, salatalık ve yeşillik tüketmek çok önerilen bir tercih. Bunları oldukça tuzsuz yemeye özen göstermeliyiz. Tüketirken üzerine dökeceğimiz iki tatlı kaşığı zeytin yağ, bir miktar sirke hem tokluk yaratacak hem de metabolizmayı çalıştıracaktır.
Yulaf ezmesi, lif bakımından oldukça zengin ve besleyicidir. En önemlisi de kalorisi düşük bir besindir. Bu nedenle diyet yapanların olmazsa olmazıdır. Sahurda çok pratik, hazırlaması kolay lezzetli bir tercih olur.
Yeterince karbonhidrat almaya özen göstermeliyiz. Karbonhidratlar beyinde serotonin hormonunu tetikler. Bu hormon mutluluk hormonu olarak da bilinir. Sakinlik ve rahatlama hissi verir. Bu nedenle sahurda bu besini almak faydalıdır. Çünkü rahatlayan vücut uyumak isteyecektir. Fakat ölçülü ve kaliteli karbonhidrat tüketmek önemlidir. Bu nedenle, karbonhidrat tercihimizi, beyaz ekmek yerine kepek ve tam buğday ekmeği şeklinde yapabiliriz. Ayrıca tam buğday unuyla yapılmış bir krepte çok yerinde bir tercih olur. Krepin içinde bulunan süt, yumurta ve un bizi oldukça tok tutacaktır.
Sahurda şeker katılmadan hazırlanan komposto, ayran veya sarımsak katılmamış cacık doğru bir tercih olur.
Sahurda yediklerimizin yanında, içecek ihtiyacı da hissederiz. Bu ihtiyacımızı yeşil çay, açık şekersiz siyah çay ile yapabiliriz. Hazır meyve sularından kaçınmak gerekir. Çünkü gereksiz yere vücuda şeker yüklemiş oluruz. Onun yerine meyve yemek daha yerinde olacaktır.
Ne yediğimiz kadar ne yemediğimizde önemli. Sahurda yemekten hemen sonra yatacağımızı unutmamamız gerekir. Özellikle reflü hastaları için dolu bir mide ile uyumak oldukça ıstıraplı olacaktır. Böyle bir rahatsızlığı olmayanlarda bile mide yanmasına ve ekşimesine neden olabilir. Bu nedenle yediğimiz şeylerin hafif ve besleyici olmasına özen göstermeliyiz. Kızarma, kavurma ve yağlı yemekler tüketilmemesi gerekir. Bir çok insanın sahur tercihi kahvaltıdır. Tuzlu peynir ve zeytinden kaçınmak gerekir. Sahurda asla tatlı tüketmememiz gerekir. Çünkü birden yükselip düşen kan şekerimiz kısa sürede acıkmamızı sağlayacaktır.
Örnek Sahur Menüleri
Sahurda yememiz gerekenleri ve yemememiz gerekenleri bilsek de kafa karışıklığı olabiliyor. Özellikle uykudan uyanıp sahur hazırlamaya başlayınca ne yiyecektim durumuna geliveriyoruz. Sizi bu yükten kurtarmak için hafif ama doyurucu, enerji veren fakat çok kalori almanıza engel olan sahur menüsü hazırladık. Tabi ki ne yersek yiyelim bol su içmeyi unutmayacağız. Sahur hazırlamaya başlarken su içmeye başlayın ki uyanık kaldığınız kısa sürede yeterince su içebilin.
- Tam tahıllı unla hazırlanmış krep, lor peynir ve yanında bol salatalık domates. İçecek olarak yeşil çay yada açık bir fincan şekersiz siyah çay tercih edilebilir.
- Ispanaklı peynirli omlet (kaşarlı mantarlıda olabilir) ve bir bardak ayran. Şeker ihtiyacımızı karşılaması için 4 adet hurma yenebilir.
- Bir kase yoğurdun içine 4 yemek kaşığı yulaf ezmesi katıp yanında bir çay bardağı badem ve fındıkla tüketebiliriz. Bir muzu soyup üzerine tarçın ekleyerek yiyebiliriz.
- Fırında kumpir gibi pişirdiğiniz bir patatesin içine kaşar ekleyip ayranla tüketebilirsiniz. Arkasından içeceğiniz şeker ilavesiz bir kase kaysı hoşafı, kabızlık yaşamanızı önleyecektir.
- Patatesli yada lor peynirle fırında hazırladığınız sigara böreğini ayran eşliğinde yiyebilirsiniz. Üzerine de tarçın eklenmiş bir elma ve armut ile 4 adet ceviz tüketebilirsiniz.
- Bir bardak çay eşliğinde, biber, domates ve 2 yumurta ile hazırlanmış melemeni 2 dilim kepek ekmeği ile yiyebilirsiniz. Melemenden sonra kendinizi 2 kuru incir, 2 kaysı ve 2 yemek kaşığı kuru üzümle hazırlanmış içine ceviz katılmış bir tabakla ödüllendirebilirsiniz.
- Tam buğday ekmeği ile hazırlanmış, az tuzlu beyaz peynir ve domatesli bir tost ve bir bardak yeşil çay içebilirsiniz. Arkasından yiyeceğiniz bir salkım üzüm hem tok tutacak hem de sıvı ihtiyacınızı karşılayacaktır.
- Önceden suda bekletilerek tuzu alınmış hellim peynirle hazırlanmış, sirkeli zeytinyağlı bir salata yanında bir kase çorba ve 2 dilim tam buğday ekmeği son derece doyurucu olacaktır. Üzerine de keten tohumu kattığınız bir kase yoğurt yiyebilirsiniz.