Şifalı Bitkilerin ve Bitkisel Çayların Yan Etkileri Nelerdir?

Şifalı bitkiler, günümüzde alternatif tıbbın şifa kaynağı olarak kullanılmaktadır. Bir nevi doğanın bize sunduğu bu güzel eczane, gerektiği gibi kullanılmadığında çeşitli yan etkilere neden olabilir. Bazen bu yan etkiler öldürücü dozlara ulaşırken, çoğu zamanda kalıcı sorunlar ile karşımıza çıkabilir.

Doktora gidiyorsunuz ve size rahatsızlığınız ya da aradığınız şifa kaynağı ile ilgili bir ilaç veriyor. Peki, doktorlar sadece ilaç mı veriyor? İlk senaryoya göre yine doğadan gelen ve kimyasal içeriğe sahip olan ilaçları kontrolsüz bir şekilde aldığınızı düşünelim. Normal dojaz da dahi birçok yan etkisi bulunan bu ilaçlar kısa sürede ters etki ile sizi ölüme sürükleyebilir. Şifa kaynağı olarak sunulan bitkilerde ise durum ilaçlardan pek de farklı değil. Kontrolsüz ve doğru bir biçimde kullanılmayan şifalı bitkiler, olumsuz yan etkiler ile karşınıza çıkacaktır.

Şifalı bitkileri kullanmadan ya da şifayı bitkilerde aramadan önce mutlaka doktor gözetiminde size tavsiye edilen yöntemleri uygulamalısınız. Şifalı bitkiler ise uygun ve doğru dozajlarda kullanıldığında farklı rahatsızlıkların ortaya çıkmasını önleyebilir ve size aradığınız huzuru sağlayabilir. İşte bazı şifalı bitkilerin yan etkileri

Adaçayı Yan Etkileri, Anason Yan Etkileri, Bitkilerin Yan Etkisi, Bitkisel Çayların Yan Etkileri, Bitkisel Çayların Zararları, Isırgan Otu Yan Etkileri, Şifalı Bitkilerin Yan Etkileri, Şifalı Bitkilerin Yan Etkileri Nedir, Şifalı Bitkilerin Zararları Nelerdir

Şifalı Bitkilerin Yan Etkileri Nelerdir?

Adaçayı Yan Etkileri: Birçok yararlı etkisi olduğunu bildiğimiz adaçayı salgı düzenleyici bir etkiye sahiptir. Ayrıca bakteri, mantar ve virüs hastalıklarına karşıda iyileştirici bir etkisi bulunmaktadır. Ancak adaçayı tüketiminde günlük 15gr’lık dozun aşılması durumunda aşırı terleme, denge bozukluğu ve karıncalanma görülebilir.
Altınbaşak Yan Etkileri: Günümüzde başta böbrek rahatsızlıkları ile mücadele eden, kronik boğaz sorunları bulunan kişilere altınbaşak tüketimi tavsiye edilmektedir. Ancak bu gibi rahatsızlıkları bulunan kişilerin kullanmadan önce kesinlikle bir uzman doktora başvurması gerekmektedir.
Anason Yan Etkileri: Anason bitkisi, iştah sorunu yaşayan, mide ve bağırsak problemleri ile karşı karşıya olan ve gaz sorunu olan kişilere tavsiye edilmektedir. Ancak anetole karşı alerjiniz var ise kesinlikle anason tüketmemeniz gerekmektedir.
Gözotu Yan Etkileri: Göz mukozası üzerinde etkili olan ve güçlendirici bir etkisi bulunan gözotu, maksimum 2 gün kullanılmalıdır.
Çuha Çiçeği Yan Etkileri: Yine dinlendirici, gaz sorunu çözücü ve balgam söktürücü özelliği bulunan çuha çiçeği, gastrit ve ülser rahatsızlığı bulunan kişiler tarafından kullanılmamalıdır.
Isırgan Otu Yan Etkileri: Günümüzde en çok kullanılan bitkilerden birisi olan ısırgan otu, bağışıklık sistemi üzerinde düzenleyici bir etkiye sahiptir. Ancak kalp ve böbrek rahatsızlıkları bulunan kişilerde ödem sorunu olanlarda kullanılmamalıdır. Kanser olan kişinin ısırganı kullanmaması gerekir. Isırgan otu hormon ihtiva etmesi sebebiyle, kanser hücrelerini besler, yayılmayı çoğaltabilir. Kanser olmayanlarda, kansere karşı koruyucu özelliği sebebiyle halk arasında kür olarak uygulanmaktadır. Tek başına kansere karşı etkili değildir.

One Comment on “Şifalı Bitkilerin ve Bitkisel Çayların Yan Etkileri Nelerdir?”

  1. İsmini ilk defa duyduğunuz veya hakkında yeterince bilgi sahibi olmadığınız bitkileri lütfen araştırınız. Bir çok bitki ile ilgili yeterli bilimsel çalışma yoktur. Bırakın bitkileri çok iyi bildiğiniz meyveler veya sebzeler bile ölçüsüz tüketildiğinde çeşitli zararları olabilmektedir.

    Örneğin havuç yüksek A vitamini içerir. A vitamini vücutta depolanır. Hamilelikte yüksek A vitamini fetus için zararlıdır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir