Bu yazımızda soğan hakkında bilgi, soğanın faydaları nelerdir, soğanın zararları nelerdir, soğanın içeriği, soğan nelere faydalıdır, soğan nelere iyi gelir, soğan suyu neye iyi gelir, soğan kabuğunun faydaları gibi konular hakkında geniş bilgiler bulabilirsiniz.
Soğan faydaları ile sağlığımız açısından çok değerli önemli bir sebze dir. Kendisi kadar kabuğuda faydalı olan soğan hakkında bu yazıda önemli bilgilerin yer almaktadır.
Soğan hakkında bilgi
Soğan, zambakgiller familyasında yer alan, yumrumsu ve yeşil yaprakları olan, sert, keskin ve acı kokulu bir bitki türü olarak bilinmektedir. Soğan’da uçucu yağ, şeker, fermentler ve aminoasitler bulunmaktadır. Ayrıca, A, B ve C vitaminleri ile magnezyum, kalsiyum, potasyum ve sodyum gibi birçok önemli mineral de soğanın bileşiminde yer almaktadır.
Soğanın içeriği
Yukarıda da söz ettiğimiz gibi içeriğinde uçucu ve sabit yağ, şekerler ve fermentler, bazı vitamin ve mineraller bulunmaktadır. Yukarıda yer alan maddeler dışında iyot, kükürt ve fosfor mineralleri bakımından zengindir.
Soğanın faydaları nelerdir? Soğan nelere faydalıdır?
Birçok yemekte, salata da sıkça kullandığımız soğanın faydaları hakkında yeterince bilgi sahibi değiliz. Aşağıda soğan nelere faydalıdır, soğan nelere iyi gelir gibi konular hakkında sizlere bilgiler sunacağız.
Araştırmalar, soğan ve sarımsağın kalp hastalıklarına ve kansere karşı koruyucu bir etki yarattığını göstermektedir. Soğan ve soğan suyu ile gözlerde oluşan görme bozukluğu, beyaz perde inme gibi sorunlar yine soğan suyu yardımıyla giderilebilmektedir.
Soğan damar sertliğinin önlenmesinde yardımcıdır. Damar açıcıdır. Tansiyon ve kan şekerini düşürücüdür.
Soğanın diğer önemli faydalarından söz etmek gerekirse;
Soğan, prostatı önlemekte idrar yollarını temizlemektedir. Eklemlerde oluşan ağrıları gideren soğan, özellikle romatizma sorunu olanlarda ve kireçlenme problemleri bulunanlarda şifa kaynağı olarak kullanılabilmektedir.
Soğanın kan şekerini düşürme etkisi olduğu da bilinmektedir. Yukarıda da söz ettiğimiz gibi kansere karşı koruyucu etkisi olan soğanın karaciğer ve bağırsaklarda oluşan iç yaraları temizlediği de görülmüştür. Karaciğeri ve bağırsakları dezenfekte eder.
Soğanın bedene dinçlik ve zindelik verici bir etkisi bulunmaktadır.
Soğan gribe karşı koruyucudur.
Antibiyotik bir etki yaratan soğan, kış aylarında soğuk etkisinde oluşan bronşit, nezle ve soğuk algınlığı gibi hastalıkları önlemede etkilidir.
Soğanın cilde de faydaları bulunmaktadır. Cildin taze ve pembe bir hal almasını sağlar. Sivilceleri giderir. Egzamaların da geçmesinde zamanla olumlu etkileri söz konusudur.
Soğanın zararları nelerdir?
Soğanın birçok faydası olduğu gibi zararları ya da yan etkileri de bulunmaktadır. Soğan çiğ tüketilmesi durumunda baş ağrısı yapmaktadır. Ayrıca vücutta uyuşukluk hissi yaratan soğan, şişkinlik ve gaza neden olmaktadır. Gözlerde kararmaya ve çok tüketilmesi durumunda unutkanlığa neden olabilmektedir.
Soğan suyunun faydaları, soğan suyu nelere iyi gelir?
Kanser türlerine karşı koruyucudur. Ayrıca gözlerde oluşan görme bozukluklarını önleme de etkilidir. Balgam oluşumunu azaltmaya yardımcı olur. Astım krizlerinde etkilidir.
Kadınlarda özellikle menapoz sonrası görülen kemik erimesi sorununa karşı soğan suyu doğal bir ilaç görevi görmektedir.
Kan pıhtılaşmasını düzenler ve damar genişletici etki yaratır.
Soğan suyunun faydaları arasında mide ve bağırsakları düzenlemesi, idrar ve balgam söktürücü etkisi de bulunur. Günde 3 defa gargara yapılırsa ses kısıklığının giderilmesinde yardımcıdır.
Öksürüğe soğan kürü
Soğan Öksürüğe İyi Gelir Mi? Soğanın öksürüğü keser mi bu sorunun cevabını öğrenmek için bu konuda yazılmış daha önceki yazıyı okuyunuz.
Soğan kabuğunun faydaları
Soğan kabuğunun iyi bir dezenfektan olması soğanın bir bütün olarak yararlı olduğunu göstermektedir. Özellikle tırnak mantarlarına karşı el ve ayak bakımı için kullanımı önemlidir.
Kullanımı: Kabuklarını haşlayarak, haşlamış olduğunuz suda el ve ayaklarınızı bir süre bekletmeniz yararlı olacaktır.
Yiyeceklerin renkleri koyulaştıkça kansere karşı koruyucu özelliği de artıyor. Bu bakımdan kırmızı soğanı da tüketmek de fayda var.
Soğan idrar söktürücüdür.