Balık yemekleri ve deniz ürünlerinin vitaminleri ve faydaları hakkında uzmanlar bizleri sık sık uyarmaktadırlar. Çünkü deniz ürünlerinin içerisinde, yoğun miktarda vitamin, mineral ve omega 3 bulunmaktadır. Somon balığının da bu özelliği mevcuttur. Somon kelimenin tam anlamı ile omega 3 deposu olarak değerlendirilmektedir. Peki somonun omega 3 deposu olarak diğer deniz canlılarından ayrılması; ve vücudumuzun ihtiyacı olan tüm vitamin ve mineralleri tek başına bize sağlayabilmesinin nedenleri nelerdir? İsterseniz öncelikle, somonu ve somon balığını tanıyalım:
Somon balıkları tatlı suda dünyaya gelen balık türlerindendir. Tatlı suda doğan somon balıkları, dünyaya gelmelerinin ardından ise, yaşamlarını tatlı suda sürdürememeleri sebebiyle okyanusa göç etmektedirler. Ancak somon balıklarının okyanustaki hayatları da yine okyanusta devam etmez. Somon balığı, yumurtasını bırakmak için tatlı suya geri döner… Kısacası somon balığı, okyanus suyu ile tatlı su arasında bir döngü yaşamaktadır. Bu döngü ise, somon balıklarının, gerçiği her yerin vitamin ve mineralini almasını sağlar; ve vitamin ile mineral bakımından zenginleşen somon balıklarının, vücudumuzun ihtiyaç duyduğu vitamin ve mineralleri karşılamasından söz edilebilir hale gelinir…
Somon balığının faydaları arasında yer alan bir diğer fayda ise, kadınların menopoz sonrası depresyonlarının azaltılmasına yardımcı olmaktır. Bununla birlikte somon balığının faydaları arasında, rahim kanserine karşı etkisinden de söz etmek gerekmektedir. Rahim kanseri riskinin azaltılması için kadınların az miktar da olsa somon balığı tüketmeleri gerekmektedir.
Somon içerisinde yer alan selenyum hücrelerin düzenli işleyişi bakımından önemlidir. Bu nedenle de uzmanlar somon balığı tüketilmesini sık olarak tavsiye etmektedirler.
Hamilelerin haftada toplam 2 dilim (büftek büyüklüğünde) somondan fazla yememeleri önerilir çünkü yağlı balıklar vücutlarında toksinleri daha fazla barındırırlar bu nedenle hamileler daha dikkatli olmalı, yağlı balıklarda daha fazla toksin birikir.