Araştırmacılar, Batı tarzı bir diyet yediğini bildiren sağlıklı bireylerde kısa / orta vadeli bir ağaç kuruyemiş karışımının (badem, fındık ve ceviz) sperm DNA metilasyon kalıpları üzerindeki etkisini ilk kez değerlendirdiler.
Araştırmacılar fındık, badem ve ceviz gibi kabuklu yemişleri tüketmenin sperm kalitesine fayda sağladığı keşfetti.
Son yıllarda belirlenen en makul faktörlerden biri diyet olmak üzere, birçok çevresel ve yaşam tarzı faktörü, sperm kalitesinin düşmesinde rol oynamıştır. Ayrıca, birkaç çalışma, spesifik sperm DNA metilasyon imzalarının değişmesi ile semen kalitesi arasında yakın bir ilişki olduğunu bildirmiştir. Ancak bugüne kadar, diyetin sperm DNA’sının işlevindeki bu değişiklikler üzerindeki etkilerini değerlendiren hiçbir randomize klinik çalışma (RCT) yayınlanmamıştır.
İspanya’nın Tarragona kentindeki Utah Üniversitesi ve Rovira i Virgili Üniversitesi’nden araştırmacıların yürüttüğü çalışma, fındık gibi yemişlerin tüketiminin sperm kalitesini nispeten kısa bir sürede nasıl değiştirdiğini göstererek önceki çalışmaları bir adım ileri götürdü.
Randomize klinik deneylere, sigara içmeyen 72 genç ve sağlıklı erkek katıldı. Katılımcıların 48’inin öğünlerine 14 hafta boyunca günde 60 gram kabuklu yemiş katmaları istendi. Kalan 24 kişiyse tipik beslenme tarzını sürdürdü.
Deneyin sonucunda kabuklu yemişleri öğünlerine dahil eden grubun sperm DNA’sının 36 genomik bölgesinde görülen metilasyonun (normal gelişim için gerekli olan biyolojik süreç), diğer gruptan önemli ölçüde farklı olduğu saptandı. Bu bölgelerin yüzde 97,2’sinde “hipermetilasyon” görüldü.
Araştırmacılara göre Andrology dergisinde yayımlanan çalışma, fındık tüketiminin sperm kalitesine hızla fayda sağladığını gösteren ilk kanıt oldu.