Stres Seviyenizi Dengede Tutun

Senelerdir konuşulan ve inanılan bir olgu var; adı, %100 düşünce gücü. Düşünce ile pek çok şeyin gerçekleştirilebileceğine inanan bir düşünce. Bu sayede, insanlar olumlu davranışlar kazanabiliyor; en azından bunun böyle olduğu düşünülüyor. Pozitif bir ruh hali, kişilerin stresle ilgili hormonları salgılamamalarını sağlayarak, yara iyileşmesine dahi katkısı bulunan mutluluk hormonlarının gelişimine de ortam hazırlıyor ki bu durum da zaten olumlu düşünmenin; ve pozitif ruh halinin, sadece güzel şeyler yaşamakla ilgili olmadığını; ve vücudun bir bütün olarak birbirine bağlı bölümlerden oluştuğunu, bizlere oldukça açık bir şekilde anlatıyor… Bu nedenledir ki, çok kilo almamak, sigara içmemek, sağlıklı yaşamak gibi kuralların içerisine, mutlu olmayı; ya da pozitif ruh halini de eklemek gerekiyor. Mutlu olmak da artık sağlıklı olmanın bir parçası olarak adlandırılıyor…

Mutluluğun, tek başına, hastalıkları tedavi edebileceğini söyleyen kişiler olsa da, bizim, yazımızda sizlere bahsetmek istediğimiz konu aslında bu değil. Bizim size anlatmak istediğimiz konu şu: mutluluk vücut için; ve vücut tarafından salgılanan hormonlar için çok önemlidir. Ancak mutluluğu etkileyen bazı davranışların söz konusu olduğunu da bilmek gerekmektedir. Örneğin, aç kalmak, kişilerin stres hormonu salgılamalarına neden olmaktadır. Buna paralel olarak aç kalan kişiler, kortizon, büyüme ve adrenalin hormonları salgılamaya başlar, bunun ardından da üreme hormonlarında bir yavaşlama ortaya çıkar. Bir araya alındığında ise tüm bunlar, mutlak bir stres ortamı oluşmasına neden olmaktadır ki bunu da kimse istemez.

Kadınlar stresli zamanlarında, endişe, korku; ya da depresyon hallerinde, hormonlarının dengesizleştiğini söylemekte yalan söylememiş olurlar. Bunu açıklamak istersek, stresli kadınlarda, süt hormonu olarak tanımlanan prolaktin yükselmeye başlar. Prolaktin ise, beyinden üreme organlarına emir veren bir takım hormonların, daha az çalışmasını sağlar; yani cinselliğe ilişkin bir kayıp söz konusu olur; ve bu kayıp ve azalma, adet düzensizliği, kilo alma gibi pek çok sorunu da beraberinde getirir.

Stres seviyesi normal olan kişilerin, adrenalin, büyüme; ve kortizon hormonlarını sabaha karşı salgılaması, ve kişiyi güne zinde bir şekilde hazırlaması gerekiyor. Ancak stres seviyesi yüksek olan kişilerde aynı durumun söz konusu olmadığını belirtmekte fayda bulunmaktadır. Şöyle ki, stres seviyesi yüksek olan kişiler, mutluluk adı verilen serotonin hormonunu baskılar, aynı şekilde de adrenalin, kortizon; ve büyüme hormonunu tüm gece boyu salgılar. Bu nedenle de kişi uyuyamaz; ve ertesi güne çok yorgun, gergin ve asabi başlar. Bu nedenledir ki, stres seviyenizi her zaman aynı düzeyde tutmaya özen göstermeniz gerekmektedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir