Cilt şapı olarak bilinen potasyum alüminyum tuzunun damarları büzücü özelliğinde dolayı berberlerde tarafından kan taşı olarak küçük kesiklerin kanamasını durdurmak için kullanıldığını biliyoruz. Ayrıca cilt şapı antiseptik özelliği ile vücutta koku yapan bakterilere karşı doğal koku giderici olarak kullanımının olduğu içeriği potasyum alüminyum sülfat olan halk arasında cilt şapı veya kan taşı olarak bilinen farklı bir tuz çeşididir.
Cilt Şapı nerede bulunur?
Şap taşı eczanelerde ya da aktarlarda genelde bulunuyor. Yalnız piyasada 2 çeşit şap taşı vardır. Sentetik ve doğal olanı var. Bunlardan siz doğal olanını tercih ediniz.
Koltuk altı roll on yapımında şap diye bilinen potasyum alüminyum tuzu kullanılıyor. Yazın koltuk atlı bölgesi çok terler. Bu rahatsızlık veren duruma karşı ağır metaller içeren deodorantlar yerine doğal malzemeler evde yapılabilen koltuk altı roll on tercih edilebilir.
Şap taşını kullanmadan önce mutlaka alerjiniz olup olmadığını test edin. Küçük bir alana uygulayıp 15 dakika bekletin. Eğer kızarıklık tahriş oluşuyorsa şap taşı kullanmaktan vazgeçin.
Aşırı terleme problemi olanlarda şap taşı kullanıldığında da terleme gene olacaktır. Normal terleme düzeyine sahip kişiler içinse doğal antiperspirant vazifesi görüyor.
Koltuk altı kokularına karşı roll on yapımı
1 tatlı kaşığı şap tozu üzerine bir miktar ılık su koyup üzerine çay kaşığı ile lavanta yağı, gül yağı yada sandal ağacı yağı ilave edin. Şap ılık suda çözünür. Eskiden kullanılmış boş bir roll-on şişesini yada sprey şişeyi bu amaçla kullanabiliriz. Şişeyi çalkalayarak karıştırın. Koltuk altınız temizken sürünüz.
Cilt şapı sert bir taştır. Şap taşı ıslatılıp koltuk atına sürülerek de kullanılır. Aşırı terlemenin kısmen önüne geçmede ve doğal antiseptik olduğundan koltuk altı kokularını engellemeye yardımcı olabilmektedir. Koltuk altındaki gözenekleri tıkamaz. Aşırı terleme için nane yağı ve adaçayı yağının olumlu etkilerinden söz edilebilir. Bu yağlar serinleticidir.
Uyarı: 12 yaşından küçük çocuklara nane yağı kullandırılmamalıdır. Gebelik sürecinde nane yağı kullanılmaz. Şap taşı kullanıldığı zaman cildin haddinden fazla gerginleşmesine yol açar. Şap alerjik cilde sahip kişilerce kullanılmamalıdır. Çocukların ulaşamayacağı bir yerde kapalı şekilde saklanmalıdır. Gözle temas edilmemelidir. Gözle temas halinde bol su ile yıkanmalıdır.
Nane yağı hakkında bilgi için bakınız. Adaçayı hakkında bilgi ve kimler adaçayı yağını kullanmamalı buraya bakınız.
Cilt şapı nasıl kullanılır?
Cilt şapı terlemeyi önlemek ve ter kokusunu gidermek için doğal bir ürün olarak kullanılır. Kibrit kutusu şeklindeki cilt şapı su ile ıslatılarak çok bastırmadan dairesel şekilde sürülür. Sürtünmeden dolayı koltuk altında geçici kızarıklar olabilir.
Bu yazımızda şap yani “potasyum alüminyum tuzu” ve koltuk altı koku gidericisi olarak kullanımı hakkında bilgiler verdik. Bilgilendirme amaçlı yazılmıştır. Aşırı terleme şikayeti olanların bu hususta tedavi için doktora başvurmaları gerekmektedir.
Terlemek değil, terlememek tehlikeli
Terleme vücudun savunma mekanizmasıdır. Kişi terlediği zaman ısı kaybettiği için bu şekilde vücut dengesi sağlanır. Bu nedenle terlememek tehlikelidir. Aşırı bir terleme probleminiz yoksa herhangi bir şey kullanmanıza gerek yoktur.
Koltuk altı kokuları için doğal koltuk altı kremi tarifi
Şap denilen madde aslında Alüminyum Potasyum Sülfat dır.Ter önleyiciler de alüminyum kullanılır.Ancak Alüminyumun Alzheimer yaptığına dair çalışmalar var.Bu nedenle şap kullanmamanızı tavsiye ediyorum.Yani piyasadaki ter önleyiciler ile şap arasında sağlık açısından hiç fark yok.Bilginize..
Poatasyum aluminyum sülfat, çift tuz olduğundan yapısı gereği aluminyumdan tane boyutu olarak çok büyüktür ve derinin gözeneklerinden geçmez. Lakin aluminyum çok küçük tane boyutlu olduğundan bu gözeneklerden içeriye girerek vucut tarafından alınabilmektedir. Bu nedenle farklı 2 madde aynıymış gibi algılanıyor. Ben kullanıyorum ve özellikle traştan sonra tavsiye ederim
Merhaba arkadaslar bu sapi kullanan kisiler ben nerde bulabilirim yazarsaniz sevinirim.