Tüylenme çok rahatsızlık verici kişiyi aynalara küstüren bir sorundur. Kadınlarda aşırı tüylenme neden olur? Tüylenme bir estetik sorunu mu yoksa ciddi ye alınması gereken bir sağlık sorunumu dur.
Tüylenme Nedir?
Tüylenme hormonal bir bozukluktur. Erkeklik hormonuna aşırı duyarlılığın olmasıdır. Kadınlarda da erkeklik hormonu üretilir. Erkeklerde de östrojen hormonu üretilebiliyor.
Aşırı Tüylenme Nedir?
Aşırı Tüylenme tıptaki ismi “Hirşutizm” olan, androjen yani erkeklik hormonunun artması ile meydana gelen kadınlarda normal dışı tüylenmeye denir.
Tüylenme Neden Olur?
En çok kadınları etkileyen kadınların çok sık karşılaştığı tüylenme sorunu neden bu kadar çok oluyor. Bunun nedeni genetiktir. Normalde kıl kökü denilen kıl hücreleri insan doğduğunda sabittir. Herhangi bir artış olmaz.
Bebeklerdeki ince yumuşak olan ayva tüyleri ergenliğe girdikten sonra sertleşmeye başlıyor rengi değişip koyulaşıyor ve erişkin halini alıyor. Tüylenmenin miktarı ırktan ırka değişiyor. Asyalılarda, Norveç, İsveç gibi kuzey ülkelerde bu kıl kökünün sayısı daha az buna karşılık Akdeniz Ülkeleri ve Güney Amerika da yaşayan toplumlarda ise daha fazla olmaktadır.
Tüylenmenin nedenlerini ile ilgili bir sıralama yaparsak 1.sırada genetik faktörler gelir. 2.sırada ise yumurtalıklar polikistik over sendromu yani bir çok kistin olduğu bir yumurtalık hastalığı bunda da ilk belirtilerden birisi “Hirsutizm” yani aşırı tüylenme dir. Sivilcelenme, saç dökülmesi, adet düzensizliği bu belirtiler varsa büyük olasılıklar bir polikistik over hastalığı düşünülür. Polikistik over, kilo, insülin direnci ailede şeker hastasının olması bu konuda önemli bir bulgu oluyor.
Kadınların menopoza girmesi ile tüylenmede daha artış görülebiliyor bununda nedeni cinsellik hormonun bağlayan proteinin seviyesindeki değişiklikten dolayı dır. Erkeklerde de aynı şekilde yaş ilerleyince cinsellik hormonunu bağlayıcı kilo ile de alakası olan bu proteinin miktarında değişme oluyor.
Aşırı Tüylenmenin Nedenleri Nelerdir?
Tüylenme neden oluyor, tüylenme sorunun neden nedir diye sorulacak soruya bunun nedenin bir çok olduğunu ama en çok da genetik faktörlerin tüylenmeye neden olduğunu söyleyebiliriz. Tüylenme sorunu, aşırı tüylenme vücudun en çok dudak üstü, çenede, göğüste, sırtta ve göbekte bu bölgeler de görülür. Hastalarda zaten doktora gittiklerinde bu bölgelere göre ayrılıyorlar.
Kilo almak testestoronu bağlayan bir protein vardır. Bu proteinin değeri kilo alındığı zaman miktarı düşer. Testestoronun aktif formu göreceli olarak daha fazla açığa çıkar. Bu şu demektir şişmanlayınca tüylenme artışı daha çok görülmektedir. Kilo artışı aşırı tüylenmeyi tetikleyebilir. Tabi kıl folikülünün (kıl dibi) bu erkeklik hormonuna ne kadar duyarlı olup olmaması kişi şişmandır ama kıl kökü duyarlı değildir bu kişilerde tüylenme görülmez ama bazı kişilerde ise kilo normal olmasına rağmen kıl kökündeki duyarlılık dan dolayı hormon oraya daha fazla ederek kılı büyütür tüylenme meydana gelir.
Kortizonlu ilaçlarda kıl kökünü büyütme konusunda etkisi vardır. Kortizonun içinde de bir miktar erkeklik hormonuna benzeyen hormon etkisi vardır.
Tüylenme problemi olan kişilerin doktora gidecekleri zaman tüylerini almamaları lazım çünkü tüylenmenin boyutunu, ne kadar ciddi olup olmadığı görülerek karar verilir.
Tüylenme doğuştan itibaren başlayan ve artış gösteren bir sorun olup uzman bir doktora başvurulması gereken bir durumdur.
Kilo aldıkça tüylenme daha da artıyor.
Farklı hastalıklarda tüylenmeyi tetikleyebilir. Örneğin böbrek üstü bezinin fazla çalışması hormonun fazla üretilmesi tüylenmeyi artırıyor. Mesela Cushing sendromu aynen nasıl dışarıdan kortizon hapı alınıyorsa burada vücut kendi kortizonunu daha fazla ürettiği bir hastalıktır. Bu durumda da tabi tüylenmeye neden oluyor.
Cushing sendromu nedir?
Cushing sendromu vücutta fazla oranlarda kortizol salgılanması ya da kortizonlu ilaç alımıyla oluşan tabloya denir.
Tüylenmede artış, sivilcede artış ve adet düzensizliği varsa örneğin 1 yıl içinde altıdan daha az adet görülüyorsa tüylenmeden artış varsa ve aknede artış varsa beklememeli ve doktora gidilmelidir.
normal olarak 24 ile 35 gün arasında adet görülüyorsa ve her ay adet olunuyorsa bu düzenli adet demektir.
Tüylenme sorununda ilaç tedavisi, kozmetik yöntemler var. Jiletle alma, ağda, lazer epilasyon gibi yöntemler kullanılabiliyor. Eğer son zamanlara tüylenme çok arttı ise yani her zaman tüylenme yoksa kısa bir dönemde arttı ise o zaman bunun altında hormonal başka nedenler hastalıklar vardır. Bu durumda beklemeden doktora gidilmesi önerilir.