Tüylenme Tedavisi, Yüzdeki Tüylenmenin Tedavisi ve Aşırı Tüylenme Tedavisi Nedir?

Bir önceki konuda tüylenme nedir, tüylenme neden olur ve aşırı tüylenmenin sebepleri nelerdir soruları ve tüylenme, aşırı tüylenme hirsutizm hastalığı ile ilgili bilgilere yer verdik şimdi ise tüylenme hakkında bilgilerimize tüylenmenin tedavisi, tüylenme tedavisinde ne gibi yöntemler izleniyor sorularının cevabı ile devam edeceğiz.

Tüylenme sorunu ergenlikten sonra ortaya çıkıyor. Ergenliğe girdikten sonra hormonlar daha fazla salgılanıyor. Tüylenme çok ciddi psikolojik sorunlarda doğurur. Kişi denize gidemez, utanır, çok etkilenir. Özellikle gelişim çağındaki çocuklarda bu etki çok daha fazla olur.

Tüylenmenin tedavisi konusunda günümüzde iki tür tedavi yöntemi bulunuyor. İlki farmakoterapi denilen ilaç tedavisi ikincisi ise kozmetik yöntemler olmaktadır. Depilasyon veya Epilasyon denilen 2 farklı yöntem var. Epilasyon hepimizin bildiği kıl kökünün yakılması durumudur. Depilasyonda da tüyün traş edilmesidir.

Kıl folikülünün dönüşümü altı aydır yani başlanılan tedavinin etkisi altı aydan önce görülemiyor. Bu nedenle tedavinin sonuçlarının oluşması uzun sürebilmektedir. Özellikle hormon ilaçlarının tedavide gelişi güzel kesilmesi hiç istenmeyen yan etkilere yol açıyor. Doktora sormadan herhangi bir hormon ilacının alınması ve kesilmesi doğru değildir.

Jiletle Alınan Tüyler, Kıllar Daha Fazla Mı Çıkar?

Toplumda jiletle alınan kılların tüylerin daha fazla çıkacağı veya kalınlaşacağı konusunda bir inanış var. Bu kesinlikle doğru değildir. Çünkü jiletle tüyler alındığında tüyün büyüme hızı ve kalınlığında herhangi bir değişiklik olmuyor. Bu tamamen bir göz yanılsamasıdır. Jiletle tüyler alındıktan sonra tüyler künt olarak çıkmaya başlıyor. Yani normal halinde bir sivriliğini kaybediyor. Buda kişilerde daha kalın çıkıyormuş izlenimi uyandırıyor. Kılları jiletle almak kılın boyunda büyüme veya kalınlaşması çıkma zamanı olarak herhangi bir değişiklik yapmıyor.

Tüylenme ile ilgili ilaç tedavisinde ilk önerilen doğum kontrol hapları olmaktadır.

Tüylenme tedavisinde kozmetik yöntemler depilasyon denilen tüyün jiletle alınması, epilasyonda ise kıl kökünden çekilip alınmasıdır. Bunun en yaygını ağda dır. Bunlar kesin çözüm değildir tabi kıl kökü yakılmadığı için o kıl tekrar çıkacaktır. Erkeklik hormonu denilen androjen de düzelmedi ise bu tüyler çıkacaktır. Kıl kökü orada durduğu için ve hormona da duyarlı olduğundan dolayı bu tekrar çıkacaktır.

Tüylenmeye Kesin Çözüm Nedir? Lazer Epilasyon Tüylere Kesin Çözüm Mü?

Tüylenme tedavisinde kullanılan lazer epilasyonlarda veya kriyo epilasyonlarda (soğuk dondurarak yakma) veya lazer ile yakma denildiğinde bunlarda kesin çözüm oluyor. Çünkü burada direk kıl kökü yakıldığı için kıl çıkamıyor. Her ne kadar hormon anrojen erkeklik hormonu fazlalığı olsa da kıl kökü yandığından dolayı çıkamıyor.

Lazer epilasyonun uzman kişilerce yapılması çok önemlidir. Kullanılan aletlerinde iyi olması önemlidir. Herkes lazer epilasyonu iyi yapamıyor bu nedenle bir çok şikayet oluyor. Tekrardan tüyler çıkınca hastaların psikolojisi de bozuluyor.

Lazer epilasyonun da tabi bir takım riskleri olabiliyor. Lazer epilasyon yakmaktır. Nedir bunun riski denirse kıl kökünün iltihaplanması durumudur. En büyük riski de budur.

Yüzdeki Tüylenmenin Tedavisi

Tüylenme tedavisi de kişiden kişiye değişir. Bazı hastalarda tüy dökücü kremler önerilir. Yüz bölgesi hassas olduğu için lazer epilasyonda folikülit denilen kıl kökü iltihabı yüz bölgesinde daha fazla görülüyor. Tüylenme problemi olan bir hasta için öncelikle yapılması gereken bazı testler var. Hormon testleri var. Adetin 2 ile 5.günü arasında özellikle sabah vakit yapılan bu testlerin yapılması istenir. Tabi hastanın diyabet, şeker durumu, kolesterol durumu gibi gerekli görülen bir takım testler yapılır. Bu testlerde anormal bir durum tespit edilirse ileri tetkikler yapılması istenebilir.

Tüy Dökücü Kremler Tüyleri Azaltır Mı

Yüzde de ve diğer bölgelerde de kişiye göre tedavi verilir. Bazı kişiler tüy dökücü kremlere karşı hassas olabiliyor. Alerjik bir bünyeye sahip kişiler var. Orada kızarıklık, sivilcelenme gibi alerjik bir reaksiyon gelişebiliyor. Bu nedenlerle tüy dökücü kremlerde doktor tedavisi sonucunda hekimin değerlendirmesi sonucunda kullanılmalıdır. Ağda mı yapılacak, tüy dökücü krem mi kullanılacak, sarartıcı krem mi kullanılacak özellikle yüz bölgesindeki kıllara sarartıcı krem öneriliyor. Çünkü yüz bölgesinde lazer epilasyon yapıldığı zaman riski olabiliyor. Diğer tüy dökücü kremlerinde alerji yapma riski olabiliyor. Bu nedenle hidrojen peroksit içeren sarartıcı kremler verilebiliyor.

Özellikle bölgesel uygulamalarda tedavi de yüzde uygulanan lazer ya da ağda dan sonra güneş durumu ile kaşı karşı kalındığında özellikle de yaz günlerinde güneşe çıkılmalı mı çıkılmamalı mı eğer hasta alerjik bir bünyeye sahipse bu durumda çıkmamasında fayda vardır önerilmez.

Tüy dökücü kremler tahrişe neden olmadığı sürece kullanılabilir. Piyasada bir çok tüy dökücü kremler var. Tüy dökücü kremlerin içinde sonuçta kimyasal bir madde var. O kimyasal maddeye maruz kalmak cildi ne şekilde tahriş eder bu tabi ki ürünleri seçerek ve deneyerek anlaşılabilir.

Bu yazıda tüylenme, aşırı tüylenme hirsutizm hastalığı hakkında bilgiler, tüylenmenin tedavisi, yüzdeki tüylenmenin tedavisi, aşırı tüylenmenin tedavisi nedir gibi soruların cevabına yer verdik.

UYARI:

Bu konuya tüylenme sorun ile ilgili bilgi vermek amacı ile yer verilmiştir. Kesinlikle teşhis ve tedavi amacı gütmez. Herhangi bir rahatsızlığınız olduğunda mutlaka alanında uzman bir hekime müracaat ediniz.  Kulaktan dolma bilgilerle kendi kendinize ilaç kullanmayınız. Aksi takdirde başka hastalıklara ve sorunlara yol açılabilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir