Uçucu Yağlar Nelerdir ve Ne İşe Yararlar?

Limon ve Portakal Esansiyel Yağı

Limon ve portakal esansiyel yağları, limon ve portakal kabuklarından elde edilir. Narenciye uçucu yağların temel bileşenidir. Ayrıca çok etkili bir çözücü olduğu için biyolojik olarak parçalanabilir bir temizleme maddesi olarak kullanılmaktadır.

Kekik Esansiyel Yağı

Kekik uzun bir zamandır antiseptik, anti bakteriyel ve antifungal ajan olarak kullanılan güçlü bir uçucu yağdır. Genellikle bu yağ diş eti iltihapları ve ağız kokularını gidermede ve gargara yapmada kullanılır. Oldukça geniş bir kullanım alanı vardır.

Çay Ağacı Esansiyel yağı

Çay ağacı yağı muhtemelen akne tedavisinde kullanılmak üzere en çok tavsiye edilen bir uçucu yağdır. Çay ağacı yağı, çay ağacı yapraklarından elde edilir. En çok çalışan uçucu yağlardan biridir.

Papatya Esansiyel Yağı

Papatya yaygın olarak kullanılan bir uçucu yağ kaynağıdır ve birçok kullanım alanı vardır. Bu uçucu yağ genellikle Alman papatya ve Roma papatya türünden elde edilir. Papatya esansının hafif ve meyveli bir aroması vardır. Bu uçucu papatya yağının içinde bulaşan bileşenler, antiseptik ve anti bakteriyel özelliklere sahiptir.

Karanfil Esansiyel Yağı

Karanfil yağı karanfil bitkisinin damıtılması ile elde edilir. Karanfil esansı yaygın olarak geleneksel tıpta kullanılırdı. Karanfil yağı güçlü bir analgaesic ve antiseptik olarak ve diş hekimliğinde uyuşturucu ve dezenfeksiyon maddesi olarak yoğun bir biçimde kullanılır. Doğal tıpta, karanfil yağı ayrıca solunum yolu hastalıkları ve akne gibi deri hastalıklarının tedavisinde yaygın bir biçiminde kullanılır.

Lavanta Esansiyel Yağı

Lavanta yağı, sabun, şampuan, parfüm ve kozmetik gibi geniş bir alanda kullanılan çok popüler bir uçucu yağdır. Lavanta yağında hafif ve hoş bir çiçek aroması vardır. Lavanta yağının en önemli bileşenleri linalol ve linalil asetat gibi fotokimyasal maddelerdir. Bu kimyasallar sivilce, cilt bakımı, cilt PH seviyesini düzenleyici, kozmetik ve parfümeri gibi geniş bir yelpazede kullanılır.



Nane Esansiyel Yağı

Nane esansı, nane familyasına ait birçok türden damıtılabilir. Nane yağı aromatik maddeler içermesi nedeniyle koku tedavisi uygulamada yaygın olarak kullanılır. Nane yağının en temel bileşeni olan mentol geniş bir uygulama alanına sahiptir. Mentol analjezik özellikleri ile topikal kullanım sırasında serinlik hissi oluşturur.

Sandal Ağacı Esansiyel Yağı

Sandal ağacı yağı oldukça nadir bulunan sandal ağacından elde edilir. Sandal ayacı yağı farklı ve hoş kokulu bir uçucu yağdır. Sandal ağacı yağı, fiziksel ve ruhsal bozukluklar için uygulaması nedeniyle Ayurvedik tıbbın önemli bir parçasıdır.

Gül Esansiyel Yağı

Gül esansı, Gül yapraklarının damıtılması veya karbondioksit ekstraksiyonu ile elde edilen bir uçucu yağdır. Gül esansı, parfüm ve kozmetik endüstrisinde yaygın olarak kullanılır. Piyasada bulunan gül yağları saf değildir ve içeriğinde az miktarda diğer benzer petrol türevi uçucu yağların bir karışımı vardır. Saf gül yağı tohumundan elde edilir ve bu ok pahalı olabilir. Gül yağı, koku tedavisi ve cilt gençleştirici bir ajan olarak kullanılmaktadır. Sivilce, akne tedavisinde kullanılması önerilmektedir. Sivilce ve akne tedavisi sonuçlarında olumlu sonuçlar alınmıştır.

Kuşburnu Tohumu Esansiyel Yağı

Kuşburnu çekirdeği yağı, diğer adıyla Gül tohumu yağı, sivilce ve akne tedavisi için, doğal tıpta kullanılan bir uçucu yağdır. Kuşburnu çekirdeği yağı son derede aktif biyolojik moleküller olan retinoik asit içeren birkaç bitkiden biridir.

Ylang Ylang Esansiyel Yağı

Ylang ylang esansiyel yağı, parfüm ağacının çiçeklerinden damıtılır. Parfüm ağacı esansının keskini tatlı ve çiçek kokusu aroması nedeniyle koku tedavisi ve parfümeri uygulamalarında yaygın olarak kullanılır.

ucucu yaglar

Share Button

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir