Uykum Gelmiyor Nasıl Uyuyabilirim?

Uyku bozukluğu, sağlıklı derin bir uyku uyuyamama ciddi bir problem. Vücudun her ayrıntısının uyku sırasında tam anlamı ile dinlenip bizi yeni güne hazırladığını hesaba katarsak, uykusuzluğun ne kadar ciddi bir rahatsızlık olduğunu kavramış oluruz. Uykusuzluk çağın hastalıkları arasında. Çünkü artık her türlü işin bilgisayar başında yapıldığını düşünürsek ve çalışan insanların dinlenme ve rahatlama zamanlarını da televizyon, telefon ve televizyon başında geçirdiğini düşünürsek kaslarımız neredeyse hiç yorulmadığı için uykuya geçmekte zorlanıyoruz. Beynimizi uyuşturan elektronik araçlar fiziksel olarak yorulmamamıza neden olduğu için uykuya geçişte ve derin uyku uyumada sıkıntı yaşıyoruz.

uyumak için ne yapilmali

Peki derin bir uyku için, uyandığımızda dinlendiğimiz sağlıklı bir uyku süreci için neler yapmalıyız.

Unutmamamız gereken biyolojik bir saatimiz olduğu. Yani insan düzenli olarak belli saatlerde tuvalete gider belli saatlerde uyanır ve uyur. Sürekli yaptığımız alışkanlıklarla biyolojik saatimizi kurmuş oluruz. Bu saati yanlış kurmamamız gerekiyor. Sabah erken kalkmak, günü uzun kullanmak, gece yatağa erken yatmamızı sağlayacaktır.

Uyumadan odanızı havalandırın, temiz ve ferah olduğundan emin olduğunuzda pencerenizi kapatın. Kış aylarında odanız serinleyeceği için sıcak su torbası ile yatağa girebilirsiniz. Keyifli bir uyku olacaktır. Odanızda ferahlatıcı kokulardan oluşan mum yakın ama yatmadan önce söndürdüğünüzden emin olun.

Uyku hazırlıklarını rutin ve düzenli yapalım. Bu “uyumam gerek” algısını yaratacaktır. Uyumadan önce dişinizi fırçalayın yüzünüzü yıkayın, kullandığınız gece kremleriniz varsa kremlerinizi sürün. Vücudu bir makine gibi düşünürseniz ön hazırlığını iyi yapmanız önemli bir durum. Aşırı yorgun olduğunuzda kışın sıcak, yazın serin bir duş alıp yatın.

Papatya çayı, melisa çayı gibi bitkisel çaylar gevşemenizi sağlayacaktır. Yatmadan önce bir fincan içebilirsiniz.

Akşam yemeğinizde yoğurdunuzu tüketmeye çalışın uykunuzu getirecektir. Ayrıca akşam yemeğinizin hafif olmasına ve en geç saat 20:00 dan sonra bir şey yememeye çalışın.

Saat beşten sonra kahve tüketmeyin.

Işık kullanmayın, perdeleriniz karartma olsun dışardan süzülecek ışığı kesecektir. Göz maskesi, kulak tıkacı gibi aparatlar kullanabilirsiniz. (huylu bir tip değilseniz)

Giydiğiniz kıyafetlerin pamuklu, terleseniz de sizi bunaltmayacak, cildinizi tahriş etmeyecek cinsten olmalı. İç çamaşırlarını ve pijamalarınız dar olmamalı. Çünkü kan dolaşımını sıkıntıya sokmamalı.

Kullandığınız yorgan ve yastık elyaf olamasın, yumuşaklığına aldanılsa da son derece sağlıksız. Çünkü aşırı terlememize ve bunalmamıza neden oluyor. Onun yerine eski anneanne babaanne yorgan ve yastıkları kullanın. Yattığınız döşeğin ortopedik olmasına özen gösterin. Sağlığınız için önemli olan yatağa verdiğiniz parayı esirgemeyin. Unutmayın her gün kullanacağınız ve iskelet sisteminizi bozmayacak, sabah uyandığınızda ağrılar yaşamayacağınız bir yatak her şeyden daha kıymetli olmalı.

Yatağınızın başucunda telefon, ses çıkaran saat, ışık saçan herhangi bir cisim bulundurmayın. Telefon yaydığı manyetik alan nedeni ile de sağlığınızı tehdit etmektedir.

Başucunuzda bir lambanız ve bir başucu kitabınız olsun, kitap okurken gözleriniz yorulacak, sizi günlük sıkıntılarınızdan kopardığı uykuya geçmenizi sağlayacaktır. Uykunuz geldiği anda yataktan kalkmadan ışığınızı kapatıp direk uykuya dalın.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir