Vişnenin ve Vişne Suyunun Faydaları, Zararları Nelerdir?

Vişne henüz çıkmadı ama vişne ne zaman olur, vişne ne zaman çıkacak diyorsanız çok az kaldı vişne temmuz ayının ortaları gibi olgunlaşmaya başlar. Ekşi bir buruk bir tadı vardır. Kiraz gibi yenilirse faydasından daha çok yararlanılmış olur. Vişne ve vişne suyu uzmanlar tarafından sık tavsiye edilen gıdalar arasında yer alır. Peki, uzmanlar vişneye neden bu kadar önem vermektedir?

Kiraz mevsiminin yetiştiği iklimlerde yetişir. Meyvesi, kiraza göre daha dayanıklı, ekşi, bol sulu, koyu kırmızı dır. Özel bir rahiyası vardır. Vişnenin suyu, kompostosu ve reçeli yapılır.

İnsanlar günlük tüketim değerleri içerisinde belirli oranlarda antioksidan ihtiyaçlarını karşılamak zorundadır. Araştırmalara göre günlük bir bardaklık vişne suyu tüketimi vücudumuzun ihtiyaç duyduğu günlük antioksidan ihtiyacını karşılamaya yetiyor. Vişnenin genel olarak diğer önemli yararlarını sıralamak gerekirse;

Vişnenin ve Vişne Suyunun Faydaları;

Kırmızı rengi ile bilinen vişne içinde bulunan birçok vitamin ve mineral ile önemli hastalıklara karşı vücudu korumada yardımcı bir rol oynamaktadır.
Vişne içerisinde bulunan antisiy0nin maddesi, hücre yenilenmesine ve antioksidan ihtiyacının karşılanmasına yardımcı olmaktadır.
Vişne birçok kalp sorunuyla beraber damar hastalıklarına karşıda koruyucu bir etkiye sahiptir.
Diyetisyenler tarafından kiloların dengelenmesi için sıkça tavsiye edilmektedir.
Kas ve damar ağrılarına karşı iyileştirici ve sakinleştirici bir etkiye sahiptir.
Bileşiminde bulunan maddeler ile birçok hastalığı önleyici bir etkisi bulunmaktadır.
Vişne içerisinde bol miktarda A ve C vitamini, sodyum, potasyum, kalsiyum ve fosfor gibi önemli mineraller bulunmaktadır.
Vişne suyunun faydaları; kas ağrılarını azaltıcı etkiye sahiptir. 

Vişne, vücudun düzenli çalışmasına yardımcı olur!

Vişne kalori bakımından aynı sınıf içerisinde yer alan kiraz gibi diğer meyvelere göre daha az kalori içermektedir. İshal sorunu yaşayanlar yanında idrar söktürücü olarak da vişne tavsiye edilmektedir. Vişne vücutta biriken fazla suyun dışarı atılmasında görev aldığı gibi mide ve karaciğerin daha düzenli bir biçimde çalışmasını sağlamaktadır. Birçok uzman tarafından yapılan araştırmalarda vişnenin kolon kanserine karşı etkinliği azalttığı görülmüştür.

Antisiyonin nedir? Ne işe yarar?

Yukarıda da bahsettiğimiz gibi vişnede bulunan ve bileşimini oluşturan antisiyonin maddesi, bulunduğu bitki içerisinde çok güçlü antioksidan etki yaratmaktadır. Antioksidan özelliği sayesinde hücre yenilenmesi ve hücrelerin daha genç kalması sağlanır.

Hücrelerde yenilenmeyi sağlayan vişne anti-aging özelliği ile kalp ve damar hastalıkları riskini en aza indirmektedir.

Antisiyonin maddesi, özellikle vişneye kırmızı rengini verdiği için koyu renkli vişnelerde daha yoğun miktarda yer almaktadır. Bu nedenle koyu renkli vişnelerin tüketilmesi daha yararlı olacaktır.

Antisiyonin diğer yararlarını sıralamak gerekirse;

*Kolesterolün düşürülmesinde, kan şekerinin normal değerlere getirilmesinde ve  karaciğerde yağ birikiminin önlenmesinde görevlidir.

Vişne Kompostosu Faydaları, Vişne Ne Zaman Olur, Vişne Suyu Nasıl Yapılır, Vişne Suyu Tarifi, Vişne Suyunun Yararları, Vişnenin Faydaları Nelerdir, Vişnenin Faydaları Ve Zararları, Vişnenin Yararları
Vişne Kompostosu Faydaları, Vişne Ne Zaman Olur, Vişne Suyu Nasıl Yapılır, Vişne Suyu Tarifi


Vişnenin Kullanım Yeri ve Şekli: 
Çiçekleri göğüs yumuşatıcı ve balgam söktürücü dür. Sütte kaynatılarak içilir.

Vişne suyu nasıl yapılır? Vişne suyunun tarifi;

Vişne suyu hararet giderici, zindelik ve ferahlık verici, karaciğer besleyici, direnç artırıcıdır. Taze olarak yapılıp içilmesi çok faydalıdır. Bunun için, önce vişneler çekirdeklerinden ayrılır, sonra da ezilip tülbentten veya süzgeçten geçirilir. Vişne suyu, yemeklerden yarım saat önce içilmelidir. Vişne de kiraz gibi kanın sulanmasına yardım eder. Kalp şikayeti olanlar da yemeklerden önce vişne suyu kürlerine devam etmelidir. (Kan sulandırıcı ilaçlar kullanılıyorsa vişne tüketimine dikkat edilmelidir.)
Vişne suyu şekersiz olarak içilirse çok daha faydalı dır. Şekersiz içemeyenler az şeker ile içmeyi deneyebilirler. Çünkü fazla şeker tüketiminin vücudumuza verdiği zarar çok büyük.
Kiraz suyu dayanıklı değildir, çabuk bozulur, fakat vişne suyu dayanıklıdır daha uzun süre taze kalır.
Şiddetli ishallerde, günde 3-4 bardak taze vişne suyu içilir. Hararet basmaları ve kalp çarpıntılarında günde 2-3 bardak taze vişne veya nar suyu içilir.
Vişnenin herhangi bir zararı var mıdır? Vişnenin zararları nelerdir?

Yukarıda birçok önemli yararı sayılan bu meyvenin bilinen herhangi bir zararı bulunmamaktadır. Ancak tüketimin aşırıya kaçılmadan gerçekleştirilmesi daha sağlıklı olacaktır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir