Zencefil Çayının Vücuda Faydaları Nelerdir?

Doğallığı, hoş kokusu ve aroması ile dünya çapında tanınan bir bitki olan zencefil, yüzyıllardır pek çok sorunun tedavisinde kullanılmaktadır. Güneydoğu Asya’nın incisi olan zencefil, çeşitli ülke ve bölgelerde de sıkça yetiştiriciliği yapılan bir bitki haline gelmiştir. Bu yazımızda zencefil çayının vücuda faydaları nelerdir, zencefil çayı ne kadar tüketilmeli soruları hakkında bilgiler sunacağız.

Zencefil çayının vücuda faydaları nelerdir?

Zencefil Çin tıbbı içerisinde yaklaşık 5 bin yıldır kullanılan bir bitkidir. Zencefil ve zencefil çayı denildiğinde akla ilk gelen mide bulantısı, soğuk algınlığı ve öksürüğü geçirmedeki faydaları dır. Mideniz bulandığında başvurabileceğiniz ürünlerden bitkilerden biridir zencefil, taze olarak kullanıldığı gibi kurutulmuş toz halinde de kullanılır. Tazesin de %1 ile %3 oranında değişen uçucu yağlar bulunur. Bu uçucu yağı kullanılacaksa asit oranı yüksek olduğundan direk cilde sürülmemelidir.

Zencefil çayının vücuda faydaları hakkında bilgi vermek gerekirse;

*Metabolizma rahatsızlıkları üzerinde iyileştirici bir etkisi vardır.
*Arındırıcıdır. Vücutta işlevlerin düzenlenmesini sağlar.
*Faranjitin tedavisinde kullanılmaktadır.
*İshal, gaz gibi sorunlara karşı etkilidir.
*Kas hastalıkları ve romatizmal rahatsızlıklarda kullanılır.
*Soğuk algınlığında çayın tüketilmesi faydalıdır.
*Mide rahatsızlıklarına iyi gelir.

Zencefil Çayı Nasıl Hazırlanır? Nasıl Yapılır?

250 ml suya bir tatlı kaşığı zencefil ekleyerek hazırlanan karışımı soğuk algınlığı ve gaz sorununa karşı kullanabilirsiniz. Bir tatlı kaşığı limon ekleyebiliriz. Şeker eklemeden içmek gerekir. İçemeyenler doğal bir bal ile tatlandırarak içebilir.

Zencefil çayı ne kadar tüketilmeli?

Zencefil çayını tüketirken zencefilin taze olması önemlidir. Ayrıca uzmanlar tarafından da sık, sık tüketilmesinin zararlı olduğu söylenmektedir.

Bebeklere zencefil çayı verilmesi tavsiye edilmemektedir.

Zencefil çayı günde bir kez içilebilir. Ayrıca kristalize zencefilinde günde iki defa dan fazla tüketilmesi tavsiye edilmemektedir.

*Zencefil çayını taze zencefilden değil kuru  kök zencefilden yapmak gerekir. Taze zencefili rendeleyip balın içine katmak pek doğru değildir. Çünkü taze zencefil büyük oranda su içerir ve su balı bozacağından bu nedenle taze  zencefil asla balın içine katılarak kullanılmamalıdır. Balın içine toz zencefil konulmalı bu sayede bal zencefilin bozulmasına da engel oluyor. Kullanmadan önce karıştırmak gerekir. 

Yarım kg bala 50 gr bir toz zencefil yeterli gelecektir.

Taze zencefili et yemeklerine, salatalara yakışır. Örneğin rendelenmiş havuç salatası ve turp salatasının içine az taze zencefil rendelersek bu salataya müthiş bir aroma katacaktır. Salata müthiş bir  lezzet alıyor.

Zencefilin dışını güzelce yıkayıp kabuğu ile birlikte yemek gerekiyor. Kabuğuna en yakın yerler vitamin bakımından en zengin yerler.

One Comment on “Zencefil Çayının Vücuda Faydaları Nelerdir?”

  1. Kök zencefil sıcak suyun içinde 3-4 dakika kaynatılır. Demlendirilip süzülerek içilir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir