Zencefilin Faydaları Nelerdir? Zencefil Çayı Nasıl Yapılır?

Zencefil, Anavatanı Güney Doğu Asya olan bir bitkidir. Çok uzun yıllardır tedavi amacıyla kullanılan zencefil, halk arasında ısıtıcı bitki olarak bilinmektedir. Ayrıca, hem ülkemizde hem de uzak doğu mutfağında baharat olarak yaygın olarak kullanılan zencefil, alternatif tıp içerisinde de önemli bir yere sahiptir.

Bu yazımızda zencefilin yararları, zencefilin faydaları nelerdir, zencefil çayı nasıl yapılır, zencefilde hangi vitamin var, zencefil hangi yemeklere konur, zencefil hamilelere zararlı mı, zencefil iştah açar mı, zencefil kilo aldırır mı, zencefil kullanımı, zencefil nasıl kullanılır, zencefil yan etkileri gibi merak edilen sorular hakkında cevaplar sunacağız.

Zencefilin yararları, zencefilin faydaları nelerdir?

Zencefilin yararları hakkında bahsetmek gerekirse;

Bulantıyı Gidermede Zencefil: Zencefil bulantılara karşı etkili bir çözüm yoludur. Özellikle gebelik döneminde görülen bulantı ve kusmalarda zencefilin sakinleştirici etkisinden faydalanılmaktadır. Ancak yapılan araştırmalar gebelik döneminin yalnızca ilk 2 ayında zencefilin kullanılabileceğini, sonra ki aylarda anne ve bebek için sağlık riskleri doğabileceğini göstermektedir.

Kemoterapi uygulamaları sonrasında hastalarda sıkça görülen mide tahrişleri yine zencefil yardımıyla azaltılabilmekte, bulantı ve kusmalar önlenebilmektedir.

Soğuk Algınlığı ve Öksürükte Zencefil: Soğuk algınlığını gidermede ve öksürükte zencefilin faydaları görülmektedir. Öksürük ve soğuk algınlığına karşı bir tatlı kaşığı toz zencefili balla karıştırıp sabahları tok karna tüketebiliriz.

Zencefil mide ve bağırsak gazlarının giderilmesinde de olumlu etkiye sahip bitkisel bir destek üründür. 250 ml kaynar suya 1 tatlı kaşığı toz zencefil ve limon ilave ederek hazırladığımız karışımı soğuk algınlığı ve gaz sorununa karşı kullanabiliriz. Şifa için tatlandırmadan içilmesi önerilir.

Diyabet hastalarına kan şekerini dengede tutması nedeniyle tavsiye edilmektedir.

Zencefil, cinsel sağlık sorunlarının tedavi edilmesinde yardımcı bir araç olarak kullanılmaktadır.

Ayrıca, araştırmalar zencefilin diz ağrılarını önemli ölçüde giderdiğini göstermektedir.

taze-zencefilin-faydalari
Zencefilde Hangi Vitamin Var, Zencefil Hangi Yemeklere Konur, Zencefil Hamilelere Zararlı Mı, Zencefil İştah Açar Mı, Zencefil Kilo Aldırır Mı, Zencefil Kullanımı, Zencefil Nasıl Kullanılır

Zencefil çayı nasıl yapılır?

Zencefil çayı hazırlarken dikkat edilmesi gereken bazı önemli noktalar bulunmaktadır.

Kök bitkilerden çay yapacağınızda (zencefil, havlıcan gibi)  su ve kuru zencefili birlikte cezveye koyup kaynatma yoluyla çayınızı yapabilirsiniz. En fazla 3 veya 5 dakika kaynatılarak yapılır.

Burada şunu hatırlatmak gerekir adaçayı, ıhlamur, anason gibi bitki çaylarını ise kaynatmadan demleme usulü ile yapmalıyız.

Taze Zencefil Çayı Nasıl Yapılır? Taze Zencefil Çayı Tarifi

Öncelikle zencefilin yumuşamamış olmasına dikkat edilmelidir. Lifli yapısı nedeniyle zor kesilen zencefil, kabukların bıçağın ters yanıyla ayrılması ile kullanılabilir.

Sonraki aşamada mümkün olduğunca ince dilimler halinde kesilen zencefil, kibrit çöpü ebadına getirilmelidir. Liflere paralel olarak kesilmesi dilimlemenin güçleşmesini önlemektedir.

Bir cezve içerisine kaynar suyu hazırladıktan sonra 5 6 çöp zencefili kaynar su içerisine atın. 15 dakika kadar dinlendirdikten sonra demlenmesini sağlayıp bal ve limon ile birlikte tüketebilirsiniz.

taze-zencefil-cayi

Zencefilde hangi vitamin var?

Zencefilde bol miktarda B ve C vitaminleri bulunmaktadır.

Zencefil hangi yemeklere konur?

Ülkemizde ve uzak doğu mutfağında da sıkça kullanılan zencefili toz ve eter yağı olarak pastalarda, çorba ve sulu yemeklerde, etli yemeklerde aroma ve tat verici olarak kullanabilirsiniz.

Zencefil hamilelere zararlı mı?

Özellikle gebeliğin 2. Ayından sonra kullanılması sakıncalı olarak belirtilmektedir. Kullanmadan önce doktorunuza başvurmayı unutmayın.

Zencefil kilo aldırır mı?

Lifli içeriği sayesinde vücudun dengesini koruyan zencefil tek başına kilo aldırmayı sağlamaz. Ancak çeşitli karışımlar (bal, limon vb) ile düzenli olarak kullanıldığında kilo aldırmaya yardımcı olmaktadır. Ancak çay halinde zayıflatıcı etkisi olduğu bilinmektedir.

Zencefilin yan etkileri nelerdir?

Bilinen herhangi bir zararı olmamakla birlikte çocukların kullanımında dikkatli olunmalıdır. Bazı alerjik etkiler görülebilir. Aşırı dozda alınması durumunda göğüs bölgesinde yanma görülebilir.

Ayrıca safra artırıcı olması nedeni ile safra taşı olan kişilerde taşın hareketlenerek safra kanalını tıkaması riskine karşı dikkatli olunmalıdır.

Bitki çaylarını da aşırıya kaçmadan tüketmeliyiz. Günde 3 fincan dan fazla tüketilmemesi önerilir.

Zencefilin içerisinde uçucu yağlar bulunur. Bu %1 ile %3 arasında değişir. Zencefilin uçucu yağı da asiditesi yüksek olduğundan kullanılacaksa direk cilde uygulanmaması gereken yağlardan biridir.

4 Comments on “Zencefilin Faydaları Nelerdir? Zencefil Çayı Nasıl Yapılır?”

  1. Zencefilin ne çok faydası varmış, zencefilin faydaları ile ilgili verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim. Arada kurusundan çayını yaparım bende

  2. Boğaz şikayeti olanlar gün içinde taze zencefilden 10 kuruş büyüklüğünde bir parça kesip kabuğunu soyup bunu pastil gibi ağızda emerlerse bu boğazınızdaki batmaya, ses kısıklığına ve mikropların üremesine karşı iyi gelir.

  3. Zencefil balık kokusunu alır. Bu nedenle fırında pişirdiğiniz balıkların kokmaması için zencefilden faydalanabilirsiniz.

  4. Şifa Veren Sütlü İçecek

    Öksürük ve üst solunum yolu rahatsızlıklarında destek olarak

    1 bardak ılık süt
    1 çay kaşığı toz zerdeçal
    1 çay kaşığı toz zencefil
    1 tatlı kaşığı bal

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir