Zeytinin Faydalarını Bilerek Tüketin

Zeytin tüketiminde, İspanya, İtalya, Yunanistan gibi ülkelerin ardından, sıralamadaki yerini alan ülkemiz, zeytin tüketimi sıralamasında dördüncü sırada yer almaktadır. Ancak zeytinin faydaları o kadar geniş bir alanda yayılmaktadır ki, daha fazla zeytin tüketimi gerçekleştirerek, daha üst sıralara çıkmamız gerektiği aşikardır.

Zeytinin Faydaları

Zeytinin ve zeytinyağının faydalarını bilmeyen yoktur. Zeytin faydalıdır; ancak, acaba ne gibi faydaları bulunmaktadır? Zeytin, içeriğinde, A, D, E, ve K vitaminlerini barındırmaktadır. Hal böyle olunca da, bu vitaminlerin faydalarını bilen herkes, zeytinin faydalarını da az çok biliyor demektir. A vitamini, antioksidan olarak vücudumuzda görev yaparken, göz sağlığının korunmasında da büyük görevler üstlenmektedir. D vitamini kemik gelişiminde büyük önem arz etmektedir. Güneşte yoğun olarak bulunan D vitamini, zeytin içeriğinde de yer alması sebebiyle, yoğun miktarda tüketilmesi gereken gıda maddelerinden bir tanesidir. Kemiklerinin gelişim döneminde olan çocukların; ve kemik erimesi adıyla halk arasında bilinen; ve genel olarak osteoporoz olarak adlandırılan kemik hastalığında da D vitamininin büyük işlevleri olması sebebiyle, zeytin tüketiminin büyük önemi bulunmaktadır.

E vitamininin de antioksidan olarak görev yaptığını düşünecek olursak, kanser karşıtı besinler arasında yer aldığını söyleyebiliriz zeytinin. Aynı zamanda, üreme sistemine olan katkıları da çok büyüktür. K vitamini ile de zenginleştirilen zeytinin, gerek kendisinin, kahvaltılarımızın vazgeçilmez yiyeceği olması nedeniyle; ve gerekse de, sızma zeytin yağının, rafine edilmeden kullanılması ile, tüm bu faydalardan maximum seviyede faydalanılmasının mümkün olduğunu kesinlikle unutmamak gerekir.

Zeytinin tüm bu faydalarının yanısıra, günde 15 – 20 adet olarak tüketilen zeytinin, kişilerin, kendilerini zinde hissetmelerine büyük katkı sağlayacağını belirten uzmanlar, sofralarımızın baş tacı olan zeytini, mümkün olduğunca, acı tadını hissetmemeye çalışarak yememiz gerektiğini belirttiler. Zeytin içeriğinde bulunan Fenolik bileşiklerin, zeytine acı tat kattığını belirten uzmanlar, bu acı tadı veren fenolik bileşiklerin, zeytin sayesinde kazandığımız, zindeliğimizi borçlu olduğumuz, maddeler olduğunu da belirtmeden geçmediler.

Kimileri zeytini sever; kimileri ise acı tadından dolayı sevmez; ve yemek istemez. Ancak unutmamanız gereken bir nokta var ki o da, tadından çok, içerdiği besin değerleri açısından çok kuvvetli bir gıda olduğu…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir