Zeytinyağı alırken dikkat edeceğimiz nokta tadı ve kokusu olmalıdır. Rengi ikinci planda olmalıdır. Çünkü yeşilden sarıya, altın sarısına kadar her renk olabilir. Kokusu taze ve meyvemsi bir koku olmalıdır. Tadı ise ağızda bıraktığı his ağız içinde toplama yapmayacak dışarıya doğru bir yayılma hissi uyandıracak en son yutarken dilinizin arkasında bir acılık hissi hissedeceksiniz. Bu acılık hissi bir süre sonra geçecek.
Zeytinyağını dışardan bakarak anlama imkanımız yoktur. Açık olarak satılması yasak ve sağlıklı olmadığı için az miktarda ufak bir şişe alıp denedikten sonra devam edilebilir. Çeşitli yemeklerde denediğimizde zeytinyağını daha iyi anlarız. Yumurta, yoğurtlu yemekler, pilav zeytinyağını ön plana çıkaran yiyeceklerdir.
Zeytinyağı Nasıl Muhafaza Edilir.
Zeytinyağını bozan etmenlerin başında ışık gelir. Çünkü içerisindeki klorofil maddesinden dolayı zeytinyağı ışıktan etkilenir ve bozulur. İkinci olarak ise havadan korumamız gerekir. Zeytinyağı oksijen ile temas ettiğinden içinde dolayı oksidasyon oluşacağından kapalı ve karanlık ambalajlarda muhafaza edilmesi gerekir. Üçüncü olarak ise sıcaklık bütün gıdaları etkilediği gibi zeytinyağınıda etkilemektedir. Serin bir bölgede saklayacağız. Zeytinyağı donan bir yağdır. Zeytinyağı 11 derecenin altında donmaya başlar. Buzdolabında saklayayabiliriz donmasının bir sakıncası yoktur. Donan zeytinyağı oda sıcaklığında eriyecektir. Ambalaj olarak plastik yerine renkli ışık almayan cam şişeler tercih edilmelidir. Plastik ambalajların geçirgenliğinden dolayı hava ile temas olduğu için cam içerisinde daha uzun süre muhafaza edilir.
Zeytinyağının raf ömrü 2 yıldır. Ama 1 yılı geçtikten sonra o tazelik tadını kaybetmeye başlar. Zeytinyağı bozulurmu diye bozulma zehirleycek bir hale gelmesede ama tazeliğini özelliğini kaybeder.
Sızma Zeytinyağı Nedir?
Zeytinler zeytinyağı üretimi için 2 şekilde üretime girerler 1. si dalından koparılarak, 2. si ise ağacın dibine dükülmüş olan zeytinler bunlar dip zeytinler olarak tabir edilir. Dalından koparılıp getirilen zeytinler mekanik işlemlerden sonra yenebilir düzeyde çıkan bir zeytinyağıdır. Dibe dökülen zeytinyağı ise döküldükten sonra asitelenmeye başlar. Bundan çıkacak yağ yenilemeyecek kalitede çıkar. Yenelecek kalitede olan zeytinyağ sızma olarak tabir edilip eğerki asitlik derecesi 3,3 altında ise şimdi bu sızma zeytinyağ içerisinde en çok biline naturel sızma zeytinyağdır. Sızma yağlar içerisinde en kalitelisidir. Asitilik derecesi oleic asit cinsinden 1 asitin altında olan tadı ve kokusu mükemmel olan yağlardır. 1 ile 2 arasında olursa naturel birinci 2 ile 3,3 arasında olursa naturel 2. olarak tabir edilirler.
Soğuk sızma zeytinyağının özelliği nedir?
Kırılıp hamur haline getirilmiş zeytinyağı malakslarda yoğurulurken belli bir sıcaklığa kadar ısıtılır bu sıcaklık 37-38 dereceyi geçmemesi gerekir. Soğuk sıkma yönteminde ise bu sıcaklık azami miktarı 27 derecedir. Bu yöntemle elde edilen zeytinyağı verim olarak düşük fakat kalite olarak yüksektir. Nefaset damak tadı daha yüksektir. İçeridiği maddelerin kalitesi olarak daha yüksek kalitede bir yağ elde edilmiş olurlar. Gurme ürünler arasında yer almaktadır. Naturel sızma zeytinyağı ile arasında fark tadımcılar tarafından farkedilebilsede çok da hissedilir bir fark olduğu söylenemez.
Zeytinyağı ile Kızartmalarda Kullanılabilir mi?
Zeytinyağı kızartmalarda kullanılmaz diye bir kanı var fakat bu doğru değildir. Bilinenin aksine zeytinyağı içerisindeki antioksidanlar ile yanma sıcaklığı yüksek olan bir yağdır. Örneğin ayçicek yağından yaklaşık 40 derece daha yüksektir. Zeytinyağı 210 derecede bozulmaya başlar ayçiçek yağı 170 derecede bozulmaya başlar. Yani kızartmalara uygun bir yağdır. Kızartmalarda kullanılıyorsa 2. sefer kullanılacaksa filtreden geçirilmeli karanlık ve ısıdan uzak kapalı bir kap içinde muhafaza etmek gerekir.
Zeytinyağı omega-9 yağıdır. Tekli doymamış yağdır ve omega-3 ün emilimine hiçbir zararı yoktur.
Zeytinyağı ile hamsi yapabiliriz ve hamsi içerisindeki omega 3 değerini kaybetmemiş olur. Zeytinyağı omega 3 emilimini engellememektedir.
Zeytinyağının dumanlaşma derecesi 250 derecedir.
Hamsiyi ayçicek yağı, mısırözü yağı ile kızarttığımızda o hamsideki omega 3′ den bize fayda olmuyor.
Piayasa da en yüksek değere sahip ve alıcı bulan Edremit zeytinyağıdır.
Sayenizde çok şey öğrendim. Faydalı bilgileriniz için teşekkürler.
Zeytin yağında kulanılması gereken asit oranı 0,5 mi olmalı yüksek olursa ne gibi zararları olur.
Arzu Hanım sorunuzun cevabı;
Sızma zeytinyağında asit oranı yüzde 1’in altındadır. Yüzde 1’in altındaki asit oranları dizem ile ifade edilir. İdeal olan yüzde 0.5 ile yüzde 0.7 arası asit oranı, ya da diğer deyişle 5 ile 7 dizem arasındaki yağlardır.
Halk arasında, asit oranı arttıkça zeytinyağının zararlı olacağı şeklinde bir yanlış bir kanı vardır ve bu çok yanlış bir algılamadır. Bir tıp doktorunun kendi damak zevki için yüzde 2 asit oranı olan yağ siparişi vermesi, rastlanan bir örnektir. Dengeli bir oran olan 5-7 dizem arası, hem asit oranı hem de lezzet yönünden en ideal orandır..
Zeytinyağında asit oranı tek başına kaliteyi belirleyici neden değildir…
Zeytinyağı içindeki E vitamini ve peroksit oranı da önemlidir.
Alıntıdır.