Bir kıyı balığı olan hamsi soğuk denizlerde ülkemizde Karadeniz ve Marmara da bulunan bir balık türüdür. En zengin Omega 3 kaynaklarından biridir. Hamsi balığını fırında yaptığımızda omega 3 den daha çok faydalanmış oluruz. Kokusu nedeniyle genelde evde hamsi tava yapmaktan kaçınırız. Fakat faydaları düşünüldüğünde bu kokuyu çekmeye değer diye düşünüyorum. Hamsi tava ve hamsi fırın, hamsi buğulama tariflerini birlikte vereceğim tercih size kalmış.
Hamsiyi alırken taze olmasına dikkat etmeliyiz. Daha önce balık alırken dikkat edilmesi gereken hususları başka bir yazımızda bu konuda sizleri bilgilendirmiştik. Kısaca hatırlamak gerekirse mümkün olduğu kadar dik, gözleri canlı, derisi parlak ve yüzgeçleri daha kırmızı canlı olan hamsi balıklarını almaya dikkat etmeliyiz. Taze balığın gözleri parlak ve dışa bombeli olur. Balık tazeliğini yitirmeye başlayınca gözleri buğulanmaya başlar ve daha sonra içeri çöker. Taze balık hemen hemen kokusuzdur. Bayatlamaya başlayınca asit kokusu yaymaya başlarlar.
Hamsi Nasıl Ayıklanır?
Balıkları tazyikli su altında ayıklamak, temizlemek balığın etinin yumuşamasına ve diriliğinin kaybolmasına neden olacağı için tavsiye edilmiyor.
http://st2.uzmantv.com/c/ZrdVC82m4dx_187_9141c4afd715d9b0bbde4c891f8c2e15.mp4
Hamsi Tava Nasıl Yapılır?
1 kilo hamsiyi ayıklayıp temizledikten sonra kurumuş olan balıkları tuz ve arzu ettiğimiz baharatlar ile harmanlayarak ayrı bir tabak içerisinde una bularız. Balığımızı yapacağımız tavaya az miktarda bir yağ koyarak kızmasını bekleriz. Tavayı ocaktan alarak unladığımız hamsileri kuyruk kısımları tavanın ortasına bakacak şekilde tek tek dizip sıkıştırarak yuvarlak oluşturuyoruz. Kızgın yağ içerisinde balıklarımız 3-4 dk. pişiriyoruz. Hamsi ince olduğu için çabuk pişer, daha sonra ikinci bir tavayı üzerine kaplayacak şekilde getirip ters çevirip diğer tarafınında pişmesini sağlıyoruz ters çevirme işlemini ocak üzerinde yapmayınız. Hızlı bir şekilde yağı akıtmadan çevirmeye çalışınız. Balık ve hamsi tava yapmak için tavalar var bu tavaların kapakları yardımı ile ters çevirme işlemini daha kolay yapmanız mümkün.
Balıklarımızın yanına soğan, roka, taze soğan, limon dilimleri koyarak servis edebiliriz.
http://st2.uzmantv.com/c/NTrVL8pmLTN_189_0be819ea34266357477ff9a52cb1dc8a.mp4
Fırında Hamsi Nasıl Yapılır?
Ayıklanmış hamsileri süzgeç üzerinde kurumalarını sağladıktan sonra geniş bir kap içerisinde üzerine az miktarda sıvıyağ ekleyerek balıkları harmanlayarak yağlanmalarını sağlarız. Ayrı bir cam tabak veya tepsiye un ve tuz dökerek balıkları tek tek una bularız. Fırında pişirmek için yuvarlak borcam fırın kaplarını kullanacağız cam fırın kabımızı az bir sıvıyağ ile yağlayarak üzerine unladığımız hamsileri kuyruk kısımları ortaya gelecek şekilde tek tek yuvarlak yapacak şekilde diziyoruz. Önceden ısıtmaya başladığımız fırında 200 derecede pişiririz. Pişirme süresini fırınınızı kontrol ederek ayarlayabilirsiniz.
Fırında hamsi una bulamadan aynı şekilde temizlenen hamsiler 2 yemek kaşığı sıvı yağ ve tuz ile harmanlanarak çok az yağladığımız fırın tepsisine (veya tepsi tabanına pişirme kâğıdı koyabilirsiniz) Üzerine üç dilim limon parçası yerleştirildikten sonra, fırın tepsisi önceden 200°C ısıtılmış fırının orta rafına sürülecek. 30 dakika süre bitiminde fırında hamsiniz servise hazır.
Fırında Kağıtta Hamsi
Yıkanıp içleri temizlenen hamsileri tuzla harmanlıyoruz. Bir fırın tepsisine yağlı kağıt serip balıkları bunun üzerine tepsinize göre diziniz. Üstüne tekrar yağlı kağıt serip önceden 175 derece ısıtılmış fırında 15-20 dakika pişirin yağlı kağıdı alıp tekrar 15 dakika pişirin. Pişmiş hamsileri afiyetle yiyebilirsiniz. Kağıtta hamsi oldukça kolay ve lezzetlidir.